Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін в 2021 році отримав право обмінювати ОВДП з докапіталізації держбанків на ринкові та знову викуповувати ВВП-варанти


29.12.2020 17:14

Міністерство фінансів України вперше отримало право за рішенням Кабміну здійснювати на ринкових умовах обмін облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), які були раніше випущені з метою поповнення статутних капіталів банків, на нові ОВДП із відповідним коригуванням граничного обсягу державного боргу.

Відповідна норма міститься в законі про держбюджет України на 2021 рік, який оприлюднив Мінфін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, за останні десять років обсяги докапіталізації банків за рахунок ОВДП перевищили 270 млрд грн, лише незначна частина з цих облігацій була монетизована Нацбанком. Як правило, в рамках докапіталізації випускають ОВДП терміном обігу 15 років і більше.

Останньою такою докапіталізацію був випуск у вересні цього року 15-річних ОВДП із прибутковістю 9,3% річних на 6,8 млрд грн в обмін на нові акції Укрексімбанку.

Раніше позитивно можливість такого обміну оцінили члени наглядових рад Укрексімбанку Вікторія Страхова і ПриватБанку Роман Сульжик.

"Буде дуже корисно обміняти неліквідні бонди в капіталі на ліквідні, це важливе питання для Привату", - коментував це нововведення Сульжик під постом Страхової у Facebook, яка, у свою чергу, допускала, що нові облігації можуть бути дисконтними.

Як повідомлялося, після націоналізації ПриватБанку 19 грудня 2016 року уряд докапіталізував його п'ятьма траншами держоблігацій на 167 млрд грн: спочатку траншем ОВДП на 43 млрд грн терміном до 15 років і прибутковістю до 10,5% річних, потім двома траншами індексних ОВДП (з прив'язкою до курсу долара) терміном до 15 років і ставкою 6% на суму відповідно 64 млрд грн і 9,8 млрд грн і, нарешті, двома траншами на 38,6 млрд грн терміном на 17 років і ставкою до 9,8% річних.

Окрім того, в держбюджеті-2021 продовжено на рік вперше введену в минулому році норму про право Мінфіну здійснювати угоди з державними деривативами (ВВП-варантами), включаючи їх обмін, випуск, купівлю, викуп та продаж за рахунок здійснення державних запозичень. Умови таких угод визначає Кабінет Міністрів.

ВВП-варанти були випущені в рамках реструктуризації держборгу України в 2015 році замість єврооблігацій на номінальну суму $3,2 млрд (20% від обсягу реструктуризації) і не є частиною держборгу країни. Платежі за ВВП-варантами здійснюватимуться щорічно в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального ВВП України у 2019-2038 рр., проте через два календарні роки - тобто між 2021-м і 2040 роками.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижчий за 3% або реальний ВВП буде меншим ніж $125,4 млрд, то виплат за паперами не буде. Якщо ж приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо вище ніж 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%. Окрім цього, з 2021 до 2025 року платежі обмежені 1% ВВП.

Україна в середині серпня 2020 року оголосила про завершення викупу на відкритому ринку близько 11% своїх ВВП-варантів для зменшення виплат за ними в майбутньому. Орієнтовно виплати за ВВП-варантами у 2021 році до їх часткового викупу оцінювалися в $40 млн.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП-варант | ОВДП | борг | капітал | банк | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.