Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Міністр економіки заперечує потенційний вплив ефекту коронавірусу на економіку України


27.02.2020 12:14

Навіть швидке поширення нового коронавірусу в інших країнах не матиме суттєвого впливу на економіку України, вважає міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

"Можуть бути негативні сценарії, коли коронавірус швидко поширюватиметься в інших країнах... Тоді це сильно вплине на подорожі та туризм, але туризм у нас займає невеликий відсоток, тож суттєвого впливу на українську економіку не буде", - сказав міністр під час прес-брифінгу в середу, 26 лютого, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Основний канал впливу поширення коронавірусу на українську економіку - це експорт, зазначив він.

За словами міністра, Україна експортує в Китай залізні руди та концентрати, кукурудзу, олію.

"Щодо кукурудзи та масла ми, навпаки, можемо очікувати зростання експорту. Що стосується руди, то на неї в Китаї може попит знизитися, але станеться заміщення... Це можливість для наших металовиробників", - сказав Милованов, додавши, що стосовно експорту китайські товари може бути замінено вітчизняними.

"Питома вага імпортних товарів із Китаю у 2019 році становила 15% від загального імпорту. Найголовніші - діоди, транзистори, телефонні апарати та їхні частини, машини автоматичної обробки інформації, тобто електроніка. Це можна замінити товарами з інших країн Азії або Європи. Тобто, ми не очікуємо суттєвих проблем для наших ланцюгів доданої вартості, скоріше, подорожчає імпорт, що добре для економіки", - пояснив Милованов.

Незважаючи на це, міністр наголосив на готовності відреагувати на виклики через політику підтримки, а також скоординувати зусилля з Державною податковою службою або НБУ, якщо цей фактор коронавірусу все-таки вплине на економіку.

"Китай відпрацював свій сценарій підтримки економіки, особливо через центробанк. Ми його аналізуємо, вивчаємо, що спрацювало. І готові застосувати ті самі заходи, якщо буде потрібно", - підсумував Милованов.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | економіка | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.