Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

«Ми за розумну легалізацію ринку віртуальних активів», - Юрій Бойко, член НКЦПФР


09.11.2021 16:51

Принципи функціонування, синергія ринку капіталу і віртуальних активів, перспективи набрання законом чинності. Ці та інші питання обговорили члени Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, експерти і учасники ринку на Blockchain & Bitcoin Conference.

Про це йдеться на сайті НКЦПФР.

Говорячи про те, хто може бути регулятором ринку віртуальних активів, комісіонер Юрій Бойко, зауважив: «Світова практика говорить про те, що регуляторами торгівлі та обігу віртуальних активів часто виступають регулятори фінансових ринків. Адже частина віртуальних активів за своєю економічною сутністю містять ознаки, характерні для фінансових інструментів. Відповідно, регулювання процедур емісії таких видів віртуальних активів має здійснюватись регуляторами фінансових ринків. Ми готові до співпраці в цій частині з Міністерством цифрової трансформації».

Учасники дискусії зійшлись в думці про те, що Україну не дарма називають Меккою для тих, хто працює з віртуальними активами. При тому цей ринок є наразі «сірим». Тому законопроєкт «Про віртуальні активи» стане справді прогресивним кроком для врегулювання цієї сфери.

«Легалізація та дієвий захист інтересів інвесторів на ринку віртуальних активів - те, що потрібно самому ринку. Ми бачимо синергію ринків капіталу та віртуальних активів. Зокрема, інвестиційні фонди вже цікавляться можливістю інвестувати в цей інструмент», - звернув увагу пан Бойко.

Максим Лібанов, член Комісії, зі свого боку сказав, що закон – це лише перший крок. «Наступне завдання Комісії – разом з НБУ та Міністерством цифрової трансформації України підготувати всю нормативну базу, яка визначить аспекти обігу, обліку віртуальних активів тощо. На нас всіх лежить велика відповідальність за те, як це запровадити. При цьому ми всі маємо розробити рівні умови для кожного учасника ринку та захистити інвесторів», - наголосив він.

Комісіонери додали, що розраховують на повторне голосування та підписання президентом профільного Закону вже цього року. Але він не набуде чинності до моменту ухвалення парламентом змін до Податкового кодексу. «Коли всі неохідні норми набудуть чинності – поки невідомо. Але те, що це буде розумний підхід до роботи з ринком віртуальних активів – безсумнівно», - резюмував Юрій Бойко.

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | Blockchain | Bitcoin | капітал | віртуальні активи |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.