Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Міжнародні консультанти запропонували релевантну для України модель розрахунків за правочинами з цінними паперами


04.11.2020 16:41

У червні 2020 року Верховною Радою України був прийнятий закон №738-ІХ, що спрямований на реформування, створення ринків капіталу та товарних ринків в Україні, який набере чинності з липня 2021 року. Зокрема, в законі закладений перехід від грошових розрахунків за правочинами в цінних паперах на рахунках в комерційному банку (ПАТ «Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках») на модель грошових розрахунків коштами НБУ (Національного банку України) у режимі «поставка проти оплати».

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку) та НБУ звернулись до проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» задля проведення системного дослідження світової практики розрахунків в режимі «поставка проти оплати» та розуміння практичних кейсів в цьому напрямку. Такий аналіз покликаний визначити кілька варіантів взаємозв'язку між центральним депозитарієм цінних паперів (ЦД) та СЕП (системою електронних платежів, яка є системою валових розрахунків у режимі реального часу, тобто системою RTGS).

Дослідження провела міжнародна компанія SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), яка активно допомагає у впровадженні світових стандартів грошових розрахунків та платежів в Україні. Перша частина дослідження «As-Is» аналізує та оцінює існуючу систему розрахунків «поставка проти оплати» в Україні. Друга частина — «To-Be» підкреслює, що саме необхідно змінити в діючій системі та пропонує шість моделей розрахунків, які використовуються в міжнародній практиці.

Оверсайт за функціонуванням інфраструктури ринків капіталу відповідно до стандартів ЄС і принципів Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO) здійснюватиме НБУ у взаємодії з НКЦПФР.

«Очевидно, що система розрахунків за угодами з цінними паперами, яку використовує сьогодні Україна, не відповідає міжнародним стандартам та позбавляє можливості ефективного розвитку. Тому дослідивши міжнародний досвід, ми маємо обрати свій сценарій розвитку у цьому напрямку, який буде враховувати реалії поточного стану на ринку в нашій країні. Ми плануємо створити оптимальну та ефективну модель розрахунків за правочинами з цінними паперами в Україні», —зазначив Тимур Хромаєв, голова НКЦПФР.

В результаті такого дослідження міжнародними консультантами запропоновано релевантну для України модель розрахунків за правочинами з цінними паперами, яку Комісія взяла в роботу та розпочала розробку проєкту нової Концепції.

З текстом дослідження від компанії SWIFT можна ознайомитись за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/wp-content/uploads/2020/11/ukraine_dvp_study_ukr_1-1.pdf

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | SWIFT | платежі | цінні папери |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.