Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Moody's відкликало рейтинг "Ca" "російських" євробондів України 2013 року на $3 млрд


14.12.2020 17:45

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service відкликало пріоритетний незабезпечений рейтинг уряду України "Ca" з єврооблігацій на $3 млрд, які Україна продала в грудні 2013 року і які наразі є предметом спору між Україною та Росією в британських судах.

"Moody's вирішило відкликати рейтинг із причин ділового характеру", - цитує текст повідомлення Moody's інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».

Як повідомлялося, 17 лютого 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення і частину витрат у рамках розгляду.

Однак після скарги України у вересні 2018 року апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою, оскільки аргумент про те, що випуск єврооблігацій було зроблено під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу.

Верховний суд Великобританії 9-12 грудня 2019 року розглядав скарги України і Росії на це рішення апеляційного суду щодо спору про випущені у 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд і відклав ухвалення рішення.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | Moody's | єврооблігація | Росія | Янукович | суд |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.