Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

МВФ і Україна в найближчі кілька місяців продовжать обговорення реформ у бюджетній і фіскальній сферах, - фонд


26.03.2021 14:20

Міжнародний валютний фонд повідомив про продовження переговорів з Україною для першого перегляду програми stand-by і узгодження добре сфокусованого набору реформ, необхідних для забезпечення стійкості бюджету в середньостроковій перспективі й захисту стабільності фінансового сектора.

"Порядок денний на наступні кілька місяців полягає в тому, щоб продовжити обговорення цього набору реформ", - повідомив представник МВФ Джері Райс (Gerry Rice) на традиційному брифінгу в четвер, 25 березня, у Вашингтоні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Джері Райс додав, що Україні важливо продовжувати рухатися вперед у створенні умов для інклюзивного зростання і зростання після кризи.

Як повідомлялося, глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 13 лютого повідомив про завершення роботи місії, що тривала з кінця минулого року, стосовно першого перегляду програми stand-by без рекомендації про надання другого траншу. За його словами, потрібні додаткові дискусії та більший прогрес з боку України.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", серед проблемних питань залишається, зокрема, ухвалення закону Про Вищу раду правосуддя і зняття побоювань МВФ щодо втручання в роботу НАБУ і САП. Для позитивного результату необхідно також ухвалення вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банки і відмова від обмеження цін, введених цієї зими на енергоринку, а також більша зрозумілість щодо бюджетних планів на 2022 рік і аудиту COVID-фонду.

На думку експертів, під час вирішення частини цих питань наступна місія з першого перегляду програми stand by може відвідати Україну орієнтовно в квітні-травні.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) з негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року – із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня – наступного. Розміри другого і третього траншу – по $700 млн, третього – $560 млн і заключного четвертого – $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія з першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план було порушено.

За даними поінформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через дії з боку української сторони, які поставили під сумніви базові принципи співпраці за програмою. Однак заяви президента Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією і низка конкретних кроків, зокрема ухвалення держбюджету-2021 і відновлення оргструктури Нацбанку, дали змогу заявити про місію.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | МВФ | кредит | stand-by |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.