Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк хоче зберегти низку обмежень на валютному ринку


16.05.2019 11:17

Національний банк України вважає за доцільне зберегти дію окремих заходів захисту на валютному ринку.

Про це йдеться у звіті регулятора про впровадження засобів захисту, поданому головою НБУ Яковом Смолієм в ході засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності.

"Попри покращення загальної ситуації на валютному ринку, зниження курсової волатильності та зростання обсягів міжнародних резервів, потреба у продовженні дії окремих заходів захисту все ще зберігається", - йдеться в документі.

Наголошується, що це обумовлено критичною залежністю економіки України від зовнішньої кон'юнктури, тоді як обсяг міжнародних резервів країни залишається нижчим адекватного рівня. Крім того, українська економіка все ще вразлива до надмірних курсових коливань, а можливості хеджування валютних ризиків все ще обмежені. Також банківська система як і раніше вразлива до змін обмінного курсу через високу доларизацію кредитного портфеля, що особливо актуально для державних банків (крім "ПриватБанку") та банків з російським капіталом.

У НБУ нагадали, що чинне законодавство передбачає, в тому числі такі заходи захисту, як обов'язковий продаж валюти, граничні терміни розрахунків за експортно-імпортними контрактами та ліміти на проведення окремих валютних операцій, однак конкретні пропозиції про продовження тих чи інших засобів захисту не обговорюються.

"Національний банк залишається прихильником курсу на подальшу лібералізацію валютних відносин. Вжиті заходи захисту покликані насамперед забезпечити поступовість і послідовність процесу валютної лібералізації, її відповідність змінам, які відбуваються в реальному секторі економіки та на фінансових ринках, а також зобов'язанням України в рамках програми stand-by за підтримки МВФ", - наголошується в документі.

Також повідомляється, що регулятор планує подальші кроки щодо валютної лібералізації згідно з дорожньою картою, однак для переходу до повноцінного режиму вільного руху капіталу необхідно ухвалення закону про "спліт", спрямованого на підвищення якості регулювання небанківського фінансового ринку, і закону про протидію BEPS, що захищає від непродуктивного відтоку капіталу за кордон.

Довідка

В Україні з 7 лютого діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає послаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку.

 

Джерело: УНІАН


Теги: | НБУ | валюта | гривня |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.