Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк може повернутися до розробки проекту електронної гривні


21.02.2020 14:04

Національний банк вирішив протестувати технологію та практично вивчити можливість випуску власної цифрової валюти – електронної гривні або е-гривні.

«Насправді у 2020 році уже не стоїть питання про те, бути цифровій валюті чи ні. Це – вже даність. Питання лише в тому, хто, як і коли буде її створювати, – наголосив голова Національного банку Яків Смолій, відкриваючи міжнародну конференцію «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Він зауважив, що поява грошей не лише у паперовій, а й у цифровій формі є природнім кроком еволюції грошей у сучасному світі.

Чотири роки тому НБУ почав вивчати можливості випуску власної цифрової валюти – електронної гривні або е-гривні.

«Ми провели «пілот» у 2018 році. Півроку пішло на його підготовку, і ще півроку на активну стадію та аналіз результатів. У рамках пілоту е-гривня мала чітке визначення та форму застосування. Ми розглядали її як національну валюту, яка має однакову вартість із готівкою та безготівкою, та як засіб платежу, а не накопичення. Ми випустили дуже обмежену кількість е-гривні – трохи більше 5 тис. грн. Вся емісія е-гривні увійшла до грошового агрегату М0, тобто до готівки в обігу поза банками. І хоча ми завершили пілотний проект, ми і надалі продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні, і готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не лише здатні це реалізувати з технологічної точки зору, а й що це не стане на заваді реалізації нашого мандату – забезпеченню цінової та фінансової стабільності», - розповів голова Нацбанку.

За даними Банку міжнародних розрахунків, сьогодні 80% центробанків у світі в тому чи іншому вигляді працюють над цифровою валютою. І половина з них вже перейшла від досліджень до практичних експериментів. До того ж кожен десятий центробанк ймовірно випустить власну цифрову валюту для користування широким загалом впродовж найближчих трьох років.

«Використання готівки в багатьох країнах, у тому числі і в Україні, скорочується. Дякуючи фінтеху з’являється все більше способів здійснення електронних платежів без використання платіжних карток і банківських послуг. Та й друга хвиля створення криптоактивів – цього разу стейблкоінів – приватними гравцями не дає державним регуляторам перепочити», - заявив Смолій.

За його словами, в таких умовах центробанкам доводиться шукати шляхи, як утримати свою провідну роль в платіжній системі, забезпечуючи доступ населення до грошей центробанку, та водночас не стати на заваді розвитку інновацій у фінансовому секторі.

«Не дивно, що з кожним роком центробанки все активніше вивчають питання запровадження власних цифрових валют – хтось в теорії, а хтось, як і в Україні, ще й на практиці. Національний банк вирішив власноруч протестувати таку технологію та практично вивчити можливість випуску власної цифрової валюти – електронної гривні або е-гривні», - зазначив Смолій.

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | електронна гривня | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.