Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк погіршив прогноз інфляції в Україні в 2020 році до 6%


23.04.2020 17:40

Національний банк України погіршив прогноз інфляції в Україні в 2020 році з 4,8% до 6% і підтвердив його на рівні 5% на 2021-2022 роки.

"Інфляція помірно прискориться в подальші місяці й на кінець 2020 року становитиме 6%, тобто залишиться в межах цільового діапазону (5% +/-1 процентний пункт – ред.)", - зазначив НБУ в релізі в четвер, передає Інтерфакс-Україна.

Регулятор наголосив, що заходи фіскальної і монетарної політик, спрямовані на підтримку бізнесу і населення, частково компенсують падіння споживчого попиту. Однак, на думку Нацбанку, споживчий попит залишатиметься пригніченим ще досить тривалий час після завершення дії карантину, і це завадить зростанню інфляції вище за цільовий рівень у поточному році.

Інфляцію також стримуватиме зниження світових цін на енергоносії, яке і далі позначатиметься на вартості палива на внутрішньому ринку, водночас прискорення інфляції з поточних показників відбудеться насамперед внаслідок перенесення на ціни нещодавнього знецінення гривні, додав НБУ.

"У першому кварталі 2021 року інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону через ефект низької бази порівняння, але в подальшому уповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де й залишатиметься надалі. Утримувати її на такому рівні допоможе як виважена монетарна політика Національного банку, так і стриманіша фіскальна політика після завершення пандемії та відновлення економічної активності", - наголошується в релізі.

Нацбанк нагадав, що за підсумками березня інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,3%, і за попередніми даними онлайн моніторингу, в квітні також залишатиметься низькою.

НБУ також уточнив, що очікує цього року прискорення зростання базового індексу цін до 6,8% (колишній прогноз - 3,5%) із 3,9% у минулому році з подальшим уповільненням до 3,8% у 2021-2022 роках (прогноз збережено).

Як повідомлялося, уряд України на 2020 рік підвищив прогноз інфляції з 5,5% до 11,6%, тоді як МВФ очікує її на рівні 4,5% зі зростанням до 7,2% у наступному році.

Минулого року інфляція в Україні знизилася до 4,1%.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | облікова ставка | інфляція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.