Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк вдвічі збільшив е-ліміт інвестицій українців за кордон


04.02.2021 18:17

Національний банк підвищив вдвічі річний електронний ліміт для низки валютних операцій фізичних осіб з переказу коштів за кордон – до 200 тис. євро.

За даними НБУ, збільшено е-ліміт на закордонні інвестиції населення або розміщення коштів на іноземних рахунках юридичних осіб-нерезидентів, відкриті в Україні, повідомляє FinClub.

Серед таких валютних операцій:

• здійснення інвестицій за кордон;

• розміщення коштів на власних іноземних рахунках;

• переказ коштів за договором страхування життя;

• надання позики нерезидентам.

«За оцінками Національного банку, зазначене рішення в напрямку валютної лібералізації не матиме суттєвого впливу на функціонування валютного ринку України. В тому числі з огляду на те, що фізичні особи вже понад рік мають можливість вільно купувати безготівкову іноземну валюту без будь-яких зобов’язань та підстав. У 2020 році фізичні особи в межах e-ліміту перерахували за кордон близько 274 млн євро. Ця сума менша за середньоденний обсяг торгів на міжбанківському валютному ринку», – зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Позитивна ситуація на валютному ринку створює належні передумови для поступової лібералізації валютного регулювання, черговим кроком якої є підвищення відповідного е-ліміту.

Повне зняття е-ліміту на здійснення фізичними особами інвестицій за кордон є одним із пріоритетів НБУ, передбачених Дорожньою картою валютної лібералізації. Це стане можливим після остаточного ухвалення та імплементації пакета законопроєктів щодо плану BEPS (плану протидії розмивання бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування).

НБУ також продовжує сприяти використанню цифрових аналогів паперових документів. З цією метою банкам і небанківським фінустановам дозволено під час здійснення валютних операцій з фізособами використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку «Дія» за наявності необхідних технологічних можливостей.

Зазначені зміни затверджені постановою правління НБУ від 3 лютого 2021 року №14, яка набуває чинності з 5 лютого 2021 року.

З 7 лютого 2019 року Нацбанк запровадив е-ліміт на окремі валютні операції населення з переказу коштів з України або на поточні рахунки нерезидентів – юросіб, відкриті в Україні, в розмірі 50 тис. євро.

З 18 грудня 2019 року НБУ підвищив річний е-ліміт на проведення фізособами окремих валютних операцій до 100 тис. євро.

 

Джерело: FinClub


Теги: | інвестиції | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.