Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Національний банк оприлюднив бачення розвитку ринку кредитних спілок в Україні


01.04.2020 12:26

Національний банк продовжує працювати на реалізацією проєкту спліт і опублікував Білу книгу «Майбутнє регулювання ринку кредитних спілок».

«Це перший з шести запланованих секторальних документів, в яких Національний банк як майбутній регулятор ринків небанківських послуг описує поточний стан ринків, їх проблеми та заплановані зміни у їх регулюванні», - йдеться в повідомленні регулятора.

Завдяки новаціям, які планує втілити НБУ, кредитні спілки та їх клієнти отримають:

- розширений перелік послуг, які вони можуть надавати;

- вищий рівень доступності їх послуг;

- можливість створення власного центру фінансової інтеграції;

- нові інструменти підтримки ліквідності та платоспроможності.

Водночас Нацбанк здійснюватиме комплексний нагляд за діяльністю кредитних спілок, застосовуючи ризик-орієнтований підхід у питаннях ліцензування, регулювання та нагляду та керуючись принципами пропорційності вимог до рівня ризиковості спілки, перспективного погляду для розуміння потенційних ризиків, раннього виявлення проблем та вчасного реагування, професійного судження і правової визначеності.

Під час розроблення бачення, Національний банк взяв до уваги важливу роль кредитних спілок у підвищенні доступності фінансових послуг для широких верств населення, адже вони працюють переважно у сільській та віддалених місцевостях.

«Майбутнє регулювання ринку кредитних спілок сприятиме створенню умов для його розвитку та зростанню його конкурентоспроможності, підвищенню рівня його надійності, прозорості та платоспроможності», - зазначає НБУ.

Вдосконалене регулювання ринку та паралельне розширення можливостей для його учасників забезпечать більш глибоке проникнення кредитних спілок на фінансовому ринку, забезпечать більш ефективний, капіталізований та стресостійкий ринок, де надійно захищені права споживачів фінпослуг.

Враховуючи, що запропоновані у Білій книзі зміни є суттєвими для ринку, їх впровадження буде відбуватись поступово із урахуванням об’єктивних можливостей кредитних спілок виконати такі вимоги.

Кредитні спілки – це фінансові установи, діяльність яких полягає у взаємному кредитуванні та наданні інших фінансових послуг учасникам спілки за рахунок їх об’єднаних грошових внесків. Вони існують для сприяння ощадливості та фінансовому добробуту членів кредитної спілки завдяки наданню послуг на умовах собівартості.

Станом на кінець вересня 2019 року в Україні нараховувалось 337 кредитних спілок, які об’єднували більше 465 тис. осіб. Загальна кількість активів спілок складала 2,4 млрд грн.

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | спліт | кредитна спілка | НБУ | Нацкомфінпослуг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.