Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Найбільша криптобіржа Канади втратила $ 190 млн назавжди через смерть засновника


04.02.2019 15:44

QuadrigaCX, найбільша біржа криптовалюти в Канаді, втратила активи своїх клієнтів на суму $ 190 млн у зв'язку зі втратою доступу до своїх гаманців «холодного зберігання» в результаті смерті засновника біржі.

Дженніфер Робертсон, вдова засновника QuadrigaCX Джеральда Коттена, 31 січня надала Верховному суду Нової Шотландії письмові свідчення під присягою. Вона заявила, що біржа винна своїм клієнтам 250 млн канадських доларів ($ 190 млн в еквіваленті) як в криптовалюті, так і в фіатних грошах.

До 31 січня на біржі було зареєстровано 115 тис. користувачів, яким належало 70 млн канадських доларів в фіатних грошах і 180 млн канадських доларів - в криптовалюті, повідомляє CoinDesk.

На біржі зберігалося 26,5 тис. Bitcoin ($ 92,3 млн), 11 тис. Bitcoin Cash ($ 1,3 млн), 11 тис. Bitcoin Cash SV ($ 707 тис.), 35 тис. Bitcoin Gold ($ 352 тис.) , 200 тис. Litecoin ($ 6,5 млн) і 430 тис. Ethereum ($ 46 млн) на загальну суму $ 147 млн.

Робертсон пояснила, що в «гарячому гаманці» (швидкий доступ до активів. - Ред.) знаходилась «лише мінімальна кількість монет», а майже всі активи були переміщені в «холодний гаманець» (зберігання криптовалюти на зовнішніх носіях. - Ред.).

«Звичайна процедура полягала в тому, щоб (гендиректор QuadrigaCX Джеральд Коттен. - Ред.) перемістив більшість монет у холодне сховище, щоб захистити монети від злому або іншої віртуальної крадіжки», - повідомила вона.

Але на початку грудня 2018 року Коттен помер в Джайпурі (Індія). Про його смерть біржа оголосила на початку січня, але головний секрет приховувала від клієнтів.

Вдова зараз заявила, що Коттен мав одноосібний контроль або одноосібно володів інформацією про розміщення активів Quadriga в «холодному гаманці», тому в момент його смерті біржа втратила доступ до всіх цих активів, а іншим членам команди не вдалося отримати доступ до активів.

Вдова сказала, що у неї немає ніяких ділових записів чоловіка для QuadrigaCX або її дочірніх компаній, але у неї є ноутбук Коттена. Втім, пристрій виявився зашифрованим, а у вдови не було ні пароля, ні ключа відновлення. Незважаючи на те, що був найнятий консультант для відновлення вмісту ноутбука, йому не вдалося це зробити.

Виникли проблеми і з поверненням грошових залишків з рахунків клієнтів, оскільки Billerfy, платіжний партнер криптобіржі, не зміг знайти новий банк-партнер на тлі юридичного конфлікту з Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC). Billerfy зберігає 30 млн канадських доларів, а ще три інших сервіси - 565 тис. канадських доларів.

П'ятий платіжний партнер під назвою WB21 зберігав ще 9 млн канадських доларів і $ 2,4 млн (сумарно це $ 9,2 млн) від імені Quadriga, але WB21 «відмовляється випустити кошти або відповідати на повідомлення Quadriga», оскільки «не підтверджує правильність балансу». Комісія США з цінних паперів та бірж готова пред'явити позов до WB21 US Inc. і WB21 NA Inc., а також афілійованих осіб за звинуваченнями, пов'язаними з шахрайством.

Користувачі вже кілька місяців скаржаться на проблеми з виведенням коштів і відсутність зв'язку з командою QuadrigaCX, причому на початку цього тижня загострилися побоювання, коли сайт повністю відключився для обслуговування. Робертсон зазначила, що нові директори біржі проголосували за «тимчасове припинення» роботи платформи 26 січня - портал заблокували вранці 28-го.

Показання передані в суд, щоб він призупинив провадження у справі для попередження будь-яких нових позовів. «Пауза» необхідна Quadriga для пошуку загублених активів. «Багато, якщо не всі клієнти біржі можуть понести подальші збитки без зупинки», - заявила вдова.

Щоб допомогти користувачам повернути гроші, біржа розглядає можливість продажу своєї операційної платформи. «Кілька сторін» вже звернулися до біржі, щоб дізнатися про придбання операційної платформи.

Робертсон вважає, що «торгова платформа може мати значну цінність», але ця вартість буде зменшена, якщо проти біржі подадуть позов.

Quadriga сподівається, що суд призначить слухання на 5 лютого для підтвердження зупинення провадження, а також призначить E & Y в якості незалежної третьої особи для нагляду за її діяльністю в найближчому майбутньому.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | криптовалюта | біржа |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.