Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Настрої бізнесу різко погіршились, — НБУ


05.05.2020 12:38

Індекс ділової активності українських підприємств і компаній у квітні знизився до 29,9 з 45,8 пунктів у березні.

Про це йдеться у щомісячному опитуванні підприємств України, опублікованому Національним банком.

«Настрої бізнесу через глобальну кризу та карантинні обмеження знову погіршилися. Індекс очікувань ділової активності підприємств, який НБУ розраховує щомісячно, у квітні вперше знизився нижче 30 пунктів. Будь-яке значення індексу нижче за 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу», - йдеться в повідомленні.

Песимістичні очікування посилилися фактично в усіх секторах української економіки.

Найпесимістичніші очікування у підприємств сфери послуг. Значна кількість компаній планує проводити скорочення працівників,особливо у сфері будівництва,або відправляє у відпустку за власний рахунок.

Проте йдеться не тільки про сектор послуг, який найбільше постраждав від карантинних заходів, але й промисловість, будівництво, торгівлю.

Усі ці компанії погіршили очікування щодо обсягів виробництва та продажів. Це стосується як тих підприємств, що працюють на внутрішньому ринку, так і експортерів.

Основною причиною падіння індексу стала пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 та карантинні заходи, які обмежили можливості ведення бізнесу, як в Україні, так і за кордоном. Аналогічні індекси в інших країнах демонструють схожу динаміку.

«Під час опитування багато підприємців наголошували про складність організації віддаленої роботи, а також згадують проблеми зі сплатою податків (ЄСВ зокрема). Також бізнес наголошує на потребі у кредитних канікулах і підтримці від держави», - повідомляє директор департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половньов.

Водночас послаблення карантинних обмежень, заплановане урядом на травень, має пожвавити ділову активність та поліпшити настрої бізнесу у поточному місяці.

 

Джерело: вебсайт НБУ, Фінансовий клуб


Теги: | бізнес | карантин | коронавірус | економіка | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.