Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Настрої малого бізнесу покращуються


03.03.2020 12:12

Результати вимірювання Індексу настроїв малого бізнесу, який вже третій рік поспіль проводить Європейська Бізнес Асоціація у межах проєкту Unlimit Ukraine, показали зростання оптимістичних поглядів серед українських підприємців. Так, показник Індексу піднявся до 3 балів з 5-ти можливих, порівняно з 2,7 балами минулого року, та нарешті вийшов з негативної площини, повідомляється на сайті ЄБА.

Загалом, спостерігається позитивна динаміка порівняно з результатами попередніх років. Кількість задоволених поточним станом справ у бізнесі суттєво зросла – від минулорічних 31,6% до теперішніх 42%. До того ж, зменшилась кількість тих, кого не влаштовує поточна економічна ситуація – 29,2% проти 38,4% у минулому році.

На 10% зросла кількість підприємців, які очікують покращення стану справ у бізнесі у порівнянні з минулим роком – 58,7% проти 47,4%. Майже половина підприємців планують збільшувати кількість найманих працівників – 40,8% планують наймати нових людей, а тільки 9,6% – скорочувати. До того ж, 44,6% планують збільшувати рівень заробітної плати своїм робітникам. За останній рік різко зросла задоволеність підприємців своїм рівнем прибутків – майже в півтора рази. Минулого року тільки 27% респондентів влаштовував їхній прибуток, а зараз таких нараховується 40,7%. Проте, варто зазначити, що переважна більшість (59,3%) все ж хотіли б заробляти більше.

Водночас, на думку 69,1% опитаних, економічна ситуація все ще є несприятливою для ведення бізнесу. Хоч число незадоволених і зменшилося на 3% (у 2018 році було 72,2%), кількість підприємців скептичних до наявних в країні економічних умов залишається досить великою. Так, найбільшими перешкодами для бізнесу були названі податкове навантаження (49,6%) та високий рівень корупції (46%). Слід відмітити, що незадовільність цими двома факторами зменшилася у порівнянні з 2018 роком (56,4% і 51,9% відповідно). Також підприємці стали менше перейматися проблемами інфляції, нестачі кваліфікованих кадрів та Війни на Сході. Водночас, зросло занепокоєння з приводу складності адміністрування податків та тиску з боку судових та контролюючих органів.

Саме через порушення податкового регулювання, 35,1% підприємців були оштрафовані за останні 3 роки. Більшість (33,1%) просто запізнилась зі сплатою податків, а 10,8% зробили помилки при оформленні звітності. Однак, причиною такої ситуації, за даними респондентів, часто є неясність процедур та необізнаність підприємців у змінах в оподаткуванні. Крім того, майже 10% опитаних поскаржилися на неправомірність рішень контролюючих органів при податкових перевірках.

Не дивно, що якби в підприємців була можливість на користь свого бізнесу змінити один фактор, що впливає на економіку країни, більшість з них (29,8%) змінили б податкове законодавство. Пріоритетними завданнями в цьому напрямі були б спрощення податкових процедур та зниження рівня податків. А ідею дерегуляції підтримали 8,5% опитаних, які хочуть спрощення умов для ведення бізнесу та розвитку цифрових технологій у секторі державних послуг.

Довідково

ІНДЕКС НАСТРОЇВ МАЛОГО БІЗНЕСУ − проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2018 року у межах проекту UnlimitUkraine. Мета дослідження – співпраця з малим і мікробізнесом та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток. Дослідження проводилось з 29 жовтня по 18 грудня 2019 року, у ньому взяли участь 632 власники і директори малого бізнесу усіх сфер діяльності. 

UnlimitUkraine – платформа для розвитку малого та мікробізнесу, створена на базі Європейської Бізнес Асоціації. Проект надає комплексну підтримку для малого та мікробізнесу через освітні заходи і консультації, участь у спецпроектах, діагностику проблем бізнесу й обговорення актуальних для нього питань. Учасником проекту може стати малий і мікробізнес із формою власності ФОП без обмеження видів діяльності. На сьогодні до Unlimit Ukraine входить 1550 представників МСБ.

 

Джерело: вебсайт ЄБА


Теги: | малий бізнес | ЄБА | податки | корупція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.