Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ дозволяє банкам надавати клієнтам пільги з обслуговування робочих кредитів на період карантину


19.03.2020 17:34

Національний банк України дозволив банкам на період карантину надавати клієнтам пільгові умови з обслуговування кредитів, які станом на вечір 7 березня 2020 року працювали та обслуговувалися. На думку регулятора, це не матиме негативного впливу на капітал банку, повідомляється на сайті НБУ.

"Клієнти нервуються і просять реальних підходів реструктуризації. Починайте роботу вже зараз. Приклади реструктуризацій та застосування пільгового режиму є в наших нормативно-правових актах, зокрема у постанові №97. Підхід може бути індивідуальним у випадку з корпоративними позичальниками та стандартним у випадку з роздрібними", - сказала перша заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час наради центробанку з топ-менеджерами найбільших українських банків, слова якої наводить прес-служба НБУ.

Згідно з повідомленням, Рожкова під час зустрічі також наголосила на необхідності особливого підходу до галузей, які через карантин не працюють і повністю втрачають доходи, а також до населення, яке тимчасово не працює внаслідок припинення діяльності окремих компаній.

Перший заступник голови НБУ нагадала, що у вівторок Верховна Рада з ініціативи Нацбанку заборонила банкам нараховувати штрафи і пені за прострочення споживчого кредиту в період з 1 березня до 30 квітня.

За словами Рожкової, надзвичайно важливою в нинішніх умовах є боротьба з панікою через коронавірус, у зв'язку з чим вона рекомендує банкам відмовитися від застосування будь-яких обмежень щодо операцій клієнтів.

"Ми проти обмежень. Замість обмежень має бути здорова комунікація з клієнтом. Банки також повинні регулярно підкріпляти готівкою банкомати і забезпечити роботу відділень у всіх регіонах, особливо це стосується найбільших банків", - наголосила вона.

Згідно з повідомленням, нарада з топ-менеджерами найбільших українських банків в умовах карантину відбувалася у форматі конференц-колла. З боку НБУ були присутні всі члени правління, представники понад 50 банків, а також банківських асоціацій.

 

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | НБУ | банк | кредит | коронавірус | карантин |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.