Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ оприлюднив дорожну карту валютної лібералізації


08.01.2019 17:57

Національний банк України (НБУ) затвердив і оприлюднив нормативно-правові акти, які є основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої законом "Про валюту і валютні операції".

Як повідомляється на сайті НБУ, нова система валютного регулювання складається з восьми основних постанов НБУ, які замінили попередню базу з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Нове валютне регулювання передбачає понад 20 послаблень на валютному ринку, які будуть запроваджені з 7 лютого 2019 року.

Зокрема, удвічі збільшується граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами - до 365 днів; скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн; дозволяється вільне використання рахунків юридичних осіб за кордоном (окрім операцій з переказу коштів з України на такі рахунки).

Скасовуються також індивідуальні ліцензії на валютні операції - їх замінить система е-лімітів (EUR2 млн на рік для юридичних осіб та EUR50 тис. на рік для фізичних осіб).

Скасовуються санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення термінів розрахунків, а також обмеження на дострокове погашення зовнішніх зобов'язань. Водночас дозволяється укладання валютних форвардів для хеджування експортно-імпортних і боргових операцій, здійснення операцій за рахунками юридичних осіб-нерезидентів у банках України.

Скасовується також процедура реєстрації зовнішніх запозичень, дозволяється оnline-купівля іноземної валюти фізичними особами (в межах ліміту купівлі готівкової валюти - до 150 тис. грн/день в еквіваленті). Банкам дозволяється продавати своїм клієнтам державні цінні папери, номіновані в іноземній валюті, за іноземну валюту, а також дозволяється укладення валютних свопів із резидентами та нерезидентами.

Банки також можуть проводити безлімітні інвестиції в цінні папери інвестиційного класу.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | валюта |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.