Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ попередив про ризики курсових коливань для економіки


11.05.2019 12:10

У Національному банку вважають, що економіка України все ще вразлива до надмірних курсових коливань.

Згідно зі звітом НБУ про запровадження заходів захисту, економіка і фінанси України залишаються критично залежними від зовнішньої кон'юнктури, яка відображає бізнес-процеси провідних світових економік і політику їх держав.

"Якщо стан провідних світових економік несприятливий, скорочується не тільки український експорт (що зменшує обсяг надходження валюти в країну і створює тиск на валютний курс гривні), а й уповільнюється економічне зростання", - заявили в НБУ.

Крім того, в Нацбанку зазначають вразливість банківської системи до змін обмінного курсу через високу доларизацію кредитного портфеля окремих банків.

"Це значно підвищує кредитні ризики в разі девальвації гривні та ймовірність отримання банками істотних збитків. Проблема високої доларизації особливо гостра для державних банків (крім ПриватБанку) та банків з російським капіталом", - йдеться у звіті.

За даними НБУ, обсяг міжнародних резервів залишається нижчим від адекватного рівня, що свідчить про вразливість економіки України до зовнішніх шоків. Так, відношення резервів до композитного критерія МВФ зросло на кінець 2018 року до 73%, але все ще залишалося істотно нижчим від норми (100%). Незважаючи на деяке зниження відношення валового зовнішнього боргу до ВВП, станом на кінець року воно зберігалося на високому рівні (87,9%).

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | економіка | НБУ | курс валют | гривня | долар |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.