Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ пояснив, чому долар стрибнув до 25 грн


31.01.2020 12:06

Нічого в політиці НБУ на валютному ринку не змінилося, а курс гривні залишається плаваючий.

Таким чином заступник голови НБУ Дмитро Сологуб відреагував на інформацію про те, що гривня девальвувала з рівня трохи вище 23 грн/$ до 25 грн/$ всього за місяць.

«Курс так швидко змінюється. Він змінився до 25 грн/$ сьогодні зранку(30 січня – Ред.), а вже наразі він 24,83 грн/$. Це ще раз говорить про те, що в нас гнучкий плаваючий обмінний курс. В минулому році в грудні нас багато звинувачували в тому, що курс йде лише в одну сторону, і говорили про те, що ми за гнучкість, але ця гнучкість має бути в два боки. Зараз ми бачимо інший бік цієї гнучкості», - розповів він.

За обсягом резервів Україна повернулася в 2010-2011 роки, вважає Дмитро Сологуб.

«Ми згладжуємо коливання, поповнюємо резерви. Ми бачимо, що останніми днями була тенденція девальвації гривні. Були різні причини. Ми не любимо слово «сезонність», оскільки вона змінюється з року в рік, але на початку року імпорт переважає над експортом. Окрім того, ми бачили по окремих компаніях активність з приводу виводу дивідендів. А населення, до речі, як раз використало девальвацію гривні як можливість продати іноземну валюту майже на $100 млн з початку січня», - повідомив він.

Коли НБУ бачить, що волатильність на міжбанку значно зростає, то він виходить на ринок і продає валюту. «Це робили вчора, сьогодні і ми бачимо, що ринок на це реагує», - сказав Дмитро Сологуб.

Нагадаємо, Нацбанк з 31 січня зменшив облікову ставку з 13,5% до 11%. А до кінця року планує знизити її до 7%.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | НБУ | гривня | долар | курс | валюта |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.