Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг


01.07.2020 17:54

Національний банк 1 липня отримав повноваження з регулювання діяльності страхових, лізингових, фінкомпаній, кредитних спілок і ломбардів.

«Сьогодні, 1 липня 2020 року, починається новий етап розвитку небанківського ринку, який несе як великі можливості для ринку та для споживачів, так і великі виклики. «Спліт» - одна з найбільших реформ на фінансовому ринку і одна з найскладніших, адже вона вимагає одночасно й трансформації Національного банку, і переналаштування учасників ринку, а також паралельне напрацювання концепцій розвитку кожного сегменту небанківського фінансового ринку», - наголошує голова НБУ Яків Смолій.

«Спліт» дає Нацбанку змогу продовжувати забезпечувати фінансову стабільність більш комплексно та ефективно завдяки регулюванню не лише банківського, а й небанківського сектору. Нове регулювання та нагляд у небанківському фінсекторі реалізовуватиметься за міжнародними стандартами так само, як це відбувається в банківському секторі.

«Ми впевнені, що добросовісні учасники ринку зацікавлені в створенні прозорих та сприятливих умов для ведення бізнесу та будуть готові приєднатися до співпраці з метою реформування та розвитку сектору, розширення фінансової інклюзії та впровадження інновацій, − додав Яків Смолій. − А це зі свого боку призведе до посилення фінансової стабільності й сприяння макроекономічному розвитку в цілому та до створення сприятливих умов і нових можливостей для зростання кожного учасника небанківського сектору зокрема».

«Метою Національного банку є формування платоспроможного, стійкого, конкурентного ринку небанківських фінансових послуг в Україні з належним захистом прав споживачів цих послуг та клієнтів фінансових установ», - підкреслює перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Для досягнення цієї мети НБУ визначив першочергові завдання:

- створення та впровадження інтегрованої моделі регулювання та нагляду за фінансовими ринками;

- подальше реформування та розвиток небанківського сектору згідно з провідними міжнародними практиками, Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та іншими міжнародними зобов’язаннями України;

- відновлення довіри до ринку небанківських фінансових установ;

- посилення захисту прав та інтересів споживачів фінансових послуг;

- розвиток фінансових інструментів та інфраструктури фінансового ринку.

Разом із експертами та учасниками ринку НБУ активно розробляє пропозиції до ключових законопроєктів регулювання ринків небанківських фінансових послуг. Зокрема, ключовий проєкт закону «Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг» вже переданий до профільного комітету Верховної Ради.

Пропозиції нових редакцій проєктів законів ‟Про кредитні спілки”, ‟Про страхування”, ‟Про фінансові компанії” перебувають у активній фазі розроблення і будуть презентовані вже найближчим часом. Незабаром також розпочнеться робота над новими законами ‟Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів”, ‟Про страхову дистрибуцію”.

«Українське законодавство в небанківській фінансовій сфері не змінювалося роками, подекуди – десятками років. Тому головним завданням регулятора і ринку є підготовка таких пропозицій до проєктів законів, які запровадять сучасне регулювання та нагляд за ринком, і що найважливіше – сприятимуть створенню точок зростання для бізнесу», – коментує заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Особливу увагу НБУ приділятимете захисту прав споживачів, оскільки саме коректна інформація про фінансові послуги та відповідно довіра споживачів формує попит та сприяє сталому розвитку ринку.

Модель регулювання та нагляду за фінансовими установами, як і нагляду за банками, здійснюватиметься за ризик-орієнтованим підходом. Нова модель передбачає удосконалення вимог до ліцензування, оцінки платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління та системи управління ризиками, застосування ризик-орієнтованого пруденційного нагляду, нагляду за ринковою поведінкою, а також визначення процедури реорганізації, відновлення діяльності та виведення компаній із ринку.

Регулювання кожного сегменту ринку буде відрізнятися залежно від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів. Так, банки, страхові компанії та кредитні спілки працюють завдяки коштам, залученим від клієнтів – населення та бізнесу, а інші фінансові установи працюють на базі власного капіталу.

Головне завдання НБУ – зробити нагляд за діяльністю цих організацій адекватним тим ризикам, які притаманні діяльності кожної з них. Водночас компанії, які працюють на базі власного капіталу, не мають відчувати надмірної присутності регулятора у свій діяльності.

«Нова модель регулювання дозволить отримати більш ефективну, прозору та надійну фінансову систему, яка відповідає міжнародним стандартам. Наше спільне завдання – це з одного боку знайти нові точки зростання для кожного сегменту небанківського фінансового ринку, а з іншого – забезпечити захист прав споживачів небанківських фінансових послуг», - переконана Катерина Рожкова.

З огляду на суттєві відмінності між банківськими та небанківськими складовими фінансового ринку наглядові функції будуть розділені. Так, основні наглядові повноваження щодо НФУ буде реалізовувати спеціальний Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності небанківських фінпослуг.

Також у Нацбанку створено окремі підрозділи, які здійснюватимуть нагляд за небанківськими фінустановами. НБУ переконаний, що в результаті вибудовування нової моделі регулювання буде створено умови для розвитку нових фінансових інструментів та бізнес-моделей, що відповідають вимогам динамічного ринкового середовища в Україні та світі.

 

Джерело: вебсайт НБУ, FinClub


Теги: | спліт | НКЦПФР | НБУ | Нацкомфінпослуг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.