Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ виграв у пов'язаних із Коломойським компаній суди щодо кредитів рефінансування


22.05.2019 15:27

Національний банк України (НБУ) і ПриватБанк виграли у пов'язаних з екс-співвласником банку Ігорем Коломойським компаній суди, через які вони хотіли зняти з себе зобов'язання за кредитами рефінансування, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ.

"14 травня 2019 року Велика палата Верховного суду поставила крапку в справах №№910/16744/17, 910/16979/17 за позовами майнових поручителів, пов'язаних із колишніми власниками ПриватБанку, за кредитами рефінансування, до НБУ і ПриватБанку про зобов'язання регулятора списати кошти з кореспондентських рахунків банку на погашення заборгованості з рефінансування та зобов'язання ПриватБанку погасити заборгованість перед НБУ", - сказав представник прес-служби.

Згідно з судовими матеріалами, НБУ і ПриватБанк виграли судову справу за позовами Нікопольського феросплавного заводу (НФЗ) і кіпрської компанії "Тровелко Холдінгз Лімітед", які вимагали через суд звільнити їх від зобов'язань із рефінансування, яке НБУ видав ПриватБанку, на 2,6 млрд грн та 143 млн грн відповідно.

За словами представника прес-служби центробанку, метою зазначених позовів, яких загалом було подано близько 30, є звільнення від відповідальності не лише юридичних осіб, пов'язаних із колишніми власниками банку, які передали належне їм майно в заставу Нацбанку, а й фінансового поручителя - Коломойського. Зазначену категорію справ розглядали суди всіх інстанцій починаючи з 2017 року. Господарський суд Києва і Київський апеляційний господарський суд спочатку задовольняли всі подібні позови і лише після того, як Касаційний суд у складі Верховного Суду висловив правову позицію на підтримку НБУ і ПриватБанку та скасував попередні судові рішення, Північний апеляційний господарський суд також став на бік регулятора.

Згодом майнові поручителі, враховуючи правові позиції апеляційного та касаційного судів, спробували оскаржити відповідне рішення, звернувшись до Великої палати Верховного Суду. Проте і Велика палата відмовила в задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов'язаних із колишніми власниками банку.

Представник прес-служби НБУ додав, що з урахуванням положень господарського процесуального законодавства правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для судів усіх інстанцій у подібних спорах.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а також рішення НБУ про перелік пов'язаних осіб фінустанови.

Печерський райсуд Києва 20 квітня 2019 року ухвалив рішення про розрив договору особистої поруки Коломойського за кредитами рефінансування ПриватБанку, отриманими до його націоналізації. За даними НБУ, він узяв на себе особисті зобов'язання щодо погашення заборгованості банку перед НБУ, яка станом на квітень-2019 становила 9,2 млрд грн.

Господарський суд Києва переніс розгляд справи про визнання недійсними п'яти кредитних договорів рефінансування, за якими НБУ надав ПриватБанку 9,2 млрд грн та особистих поручительств за ними Коломойського, на 30 травня.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків. Нині сторони провадять судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | суд | ПриватБанк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.