Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ змінив розрахунок справедливої вартості ОВДП


03.04.2019 14:33

Національний банк змінив підхід до визначення справедливої ​​вартості державних облігацій (ОВДП), які перебувають в його власності або прийнятих ним як забезпечення виконання зобов'язань.

Як повідомили в НБУ, з 1 квітня здійснено перехід до використання нової методології при побудові кривої бескупонної прибутковості для державних облігацій - параметричної моделі Свенссона.

Під час тестування параметрична модель Свенссона показала найменші відхилення модельної прибутковості від прибутковості, визначеної на основі угод з найбільш ліквідними паперами на вторинному ринку, зокрема, з ОВДП із залишковим терміном до погашення до шести місяців і середньостроковими ОВДП з термінами до погашення від трьох до п'яти років.

Індикативний показник справедливої ​​вартості ОВДП, визначеної за новою методикою, Нацбанк використовує, коли розраховує обсяг забезпечення при наданні банкам кредитів рефінансування і за договорами про зберігання запасів готівки. Цей показник також транслюється в торгових системах Bloomberg і Refinitiv (Reuters) і виступає орієнтиром для інвесторів при купівлі цінних паперів.

Після переходу до використання моделі Свенссона Національний банк також продовжить довідково публікувати криві безкупонної дохідності, побудовані для гривневих ОВДП із застосуванням параметричної моделі Нельсона-Сігела.

Відповідні зміни затверджені наказом Національного банку України від 26 березня 2019 року 137-но "Про затвердження параметричних моделей для розрахунку базових кривих безкупонної дохідності".

 

Довідково

Порядок оцінки за справедливою вартістю цінних паперів резидентів, що перебувають у власності Національного банку України або приймаються ним як забезпечення виконання зобов’язань, затверджений постановою Правління Національного банку України від 26 жовтня 2015 року № 732 (із змінами і доповненнями).

Справедлива вартість ОВДП та коригуючі коефіцієнти

 

Джерело: сайт НБУ


Теги: | НБУ | ОВДП | ЦП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.