Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ бачить ризик недовиконання плану за доходами в держбюджеті-2021


22.12.2020 15:02

Національний банк України бачить ризик невиконання плану за доходами в держбюджеті на 2021 рік, зокрема в частині перерахування прибутку центробанком.

Про це зазначено у звіті про фінансову стабільність за грудень 2020 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Бюджет 2021 року, незважаючи на доопрацювання, побудований на оптимістичних припущеннях. Через це є ризик недоотримання доходів, зокрема в частині перерахування прибутку НБУ, що може потребувати коригування", - зазначив центробанк у звіті.

Раніше в НБУ вже зазначали, що план за відрахуваннями НБУ в держбюджет-2021 розміром 33 млрд грн завищений приблизно на 10 млрд грн.

При цьому запланований дефіцит держбюджету наступного року є значним і в абсолютних показниках - 246,6 млрд грн, і у відносних - близько 5,5% ВВП, зазначив НБУ в звіті.

"Спроможність уряду його профінансувати безпосередньо залежатиме від доступу до позик на зовнішніх ринках і позик від міжнародних фінансових організацій", - наголосив центробанк.

При цьому чистий обсяг кредитів має становити 233,4 млрд грн, з яких 55% - ОВДП. Такий обсяг запозичень на внутрішньому ринку малоймовірний без повернення в цей ринок іноземних портфельних інвесторів, зазначив регулятор.

"НБУ неодноразово наголошував, що не планує вдаватися до непрямого фінансування дефіциту держбюджету через збільшення портфеля урядових цінних паперів", - зазначається у звіті.

Згідно з документом, НБУ вважає високими й ризики зростання гарантованого держборгу. Згідно з затвердженим законом про держбюджет, "стелю" надання держгарантій встановлено на рівні 88,7 млрд грн, що втричі перевищує встановлений Бюджетним кодексом ліміт. Це може спричинити значні витрати за цими зобов'язаннями в подальші роки.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | бюджет | борг | доходи |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.