Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ назвав ключову причину падіння економіки


25.03.2021 16:59

Ключовим фактором падіння ВВП на 4% торік стало скорочення інвестицій внаслідок пандемії COVID-19.

За даними Нацбанку, основними чинниками падіння економіки в 2020 році стали карантинні обмеження, запроваджені в Україні та світі у відповідь на поширення COVID-19. Також на падіння вплинуло зниження внутрішнього попиту, передусім інвестиційного, через пов'язану з пандемією невизначеність, пише FinClub.

Водночас українська економіка виявилася більш стійкою до поточної кризи порівняно із попередніми. Зокрема коронакриза не супроводжувалася стрімкою девальвацією та інфляцією, а падіння ВВП виявилося не таким суттєвим, як очікувалося на початку кризи.

Ключовим фактором падіння ВВП торік стало скорочення інвестицій. Упродовж всього року спостерігалося суттєве зменшення валового нагромадження основного капіталу (24,4% проти 2019 року) майже в усіх видах діяльності. Це пов’язано передусім з погіршенням ділових очікувань підприємств і невизначеністю щодо розвитку пандемії, а також невирішеними питаннями в сфері альтернативної енергетики.

Водночас суттєве зростання капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур'єрська діяльність унаслідок розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі.

За рік споживання домогосподарств збільшилося на 1,6%, попри глибоке падіння у ІІ кварталі. Цьому сприяли пом’якшені карантинні обмеження, відновлення зростання доходів громадян та переорієнтація на внутрішній туризм.

Внесок чистого експорту у ВВП за підсумками року залишився додатнім (2,4 в.п.), незважаючи на його скорочення на 5,6% через нижчі врожаї 2020 року та посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках, зокрема залізної руди.

Водночас через слабкий споживчий попит у першому півріччі та скорочення інвестиційного попиту ще більше впав імпорт – на 9,6%.

НБУ також відзначив роль держполітики у підтримці економіки. Зокрема нарощення витрат на інфраструктуру, медицину та оборону сприяло покращенню показників у будівництві, державному управлінні, обороні та охороні здоров’я.

При цьому НБУ прогнозує, що на початку 2021 року відновлення економіки стримуватимуть погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень як в Україні, так і у світі. Додатковий негативний внесок матимуть несприятливі погодні умови в січні та лютому.

За даними Держстату, падіння економіки України торік склало 4%, що виявилося дещо кращим за оцінки Мінекономіки, які передбачали падіння ВВП на 4,2% та прогнозу падіння на 4,4% від Нацбанку.

 

Джерело: FinClub


Теги: | COVID-19 | економіка | інвестиції | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.