Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ підвищив прогноз інфляції на 2021 рік до 7%


21.01.2021 18:07

Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз інфляції на 2021 рік із 6,5% (у жовтневому прогнозі) до 7% і очікує її повернення до 5% у 2022 році.

"У першій половині 2021 року інфляція прискориться, проте повернеться в цільовий діапазон 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року. Національний банк переглянув прогноз зростання інфляції в 2021 році в бік підвищення з 6,5% до 7%... У 2022–2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі в 5%", - цитує «Інтерфакс-Україна» повідомлення на сайті Нацбанку.

Центробанк зазначив, що прискорення зростання цін у першій половині 2021 року зумовлено швидким споживчим попитом, подорожчанням енергоносіїв, більш низьким, ніж минулого року, урожаєм сільськогосподарських культур і зростанням виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Наголошується, що темпи зростання адміністративно регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби і подорожчання електроенергії.

Згідно з повідомленням, за оцінками НБУ, влітку і на початку осені 2021 року інфляція перевищить 8%.

Водночас НБУ очікує, що в другій половині поточного року вплив проінфляційних факторів слабшатиме, що розгорне інфляційну динаміку. Очікується, що за рахунок нарощування пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю сповільниться продовольча інфляція, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів.

Окрім цього, монетарна політика Нацбанку також буде спрямована на ослаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту і на поліпшення інфляційних очікувань, зазначила прес-служба центробанку.

"Як наслідок, очікується, що показник базової інфляції на кінець 2021 року становитме 5,9%, а загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон у першій половині наступного року", - зазначено в повідомленні.

Згідно з повідомленням, НБУ погіршив прогноз базової інфляції на 2021 рік з 5,4% (у жовтневому прогнозі) до 5,9% й очікує її повернення до 3,8% у 2022 році.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | інфляція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.