Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ погіршив прогноз падіння ВВП України на 2020 рік до 6%


05.08.2020 17:27

Національний банк України погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту України на 2020 рік із 5% до 6% і знизив прогноз зростання ВВП на 2021 рік із 4,3% до 4%, а також залишив на рівні 4% прогноз на 2022 рік.

Про це йдеться на сайті центробанку, передає Інтерфакс-Україна.

"Національний банк переглянув прогноз падіння реального ВВП у 2020 році, зумовленого коронакризою, з 5% до 6%. Найглибше падіння залишилося позаду – у другому кварталі", - зазначено в повідомленні.

Зазначається, що в другому півріччі 2020 року українська економіка почала відновлюватися, зокрема пом'якшення карантину вплинуло на пожвавлення ділової активності.

"До повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств найбільш постраждалого під час коронакризи сектору послуг. Ситуація на ринку праці хоч і залишається гіршою за докризову, втім демонструє ознаки стабілізації. Стимулюючі заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги та розширення бюджетної допомоги з безробіття додатково підтримали бізнес-активність та приватне споживання", - уточнив центробанк.

Водночас Нацбанк наголосив, що темпи відновлення економіки стримуватимуться пригніченим споживчим та інвестиційним попитом.

"Під час кризи громадяни суттєво знизили витрати на товари не першої необхідності, а бізнес призупинив втілення планів розвитку, переглянув штатні розписи та зарплатні фонди. З огляду на високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу громадяни та підприємства, ймовірно, і надалі будуть достатньо стриманими в своїх споживчих та інвестиційних рішеннях", - пояснив регулятор.

Зазначено також, що повільний вихід із кризи інших країн, зокрема торговельних партнерів України, також обмежує можливості прискорення відновлення економіки.

Центробанк зазначив, що в 2021-му і в 2022 роках українська економіка зростатиме завдяки монетарним і фіскальним стимулам та посилення зовнішнього попиту, а головним драйвером економічного зростання буде приватне споживання.

Згідно з повідомленням, ключовим припущенням відповідного макропрогнозу є продовження співпраці з МВФ відповідно до меморандуму про економічну і фінансову політику.

"Дотримання умов нової програми stand-by з МВФ, зокрема й у частині проведення послідовної фіскальної та монетарної політики, дасть змогу забезпечувати макроекономічну стабільність, необхідну для впевненого та безперервного відновлення економіки", - пояснюється в повідомленні.

Зазначається, що підтримка МВФ є важливою з точки зору фінансування бюджетних витрат на подолання наслідків пандемії, своєчасних і повних розрахунків за державним боргом, збереження доступу на міжнародні ринки капіталу, а також зацікавленості міжнародних інвесторів в українських активах.

"Фінансування від МВФ та інших офіційних міжнародних партнерів допоможе суттєво наростити міжнародні резерви України. За підсумками цього року вони зростуть до близько $30 млрд, а в наступні роки – до $32-33 млрд", - додав центробанк.

Згідно з повідомленням, головним ризиком відповідного прогнозу є тривалий термін пандемії коронавірусу й потенційне повернення до більш жорстких карантинних заходів, і в Україні, і у світі. "Це може призвести до суттєвого й тривалого охолодження і глобальної, і української економіки", - пояснив НБУ.

Зазначено, що актуальними ризиками для макрофінансової стабільності також залишаються негативний вплив судових рішень, ескалація військового конфлікту на сході країни і збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з урахуванням глобальних змін клімату і ризику посилення протекціонізму у світі.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | НБУ | прогноз | економіка | карантин | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.