Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ поліпшив оцінку динаміки прямих іноземних інвестицій


02.08.2021 12:36

Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в четвертому кварталі 2020 року були вищі, ніж оцінювалося раніше, на $ 0,8 млрд, а в першому кварталі 2021 року - на $ 1,3 млрд.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України, передає StockWorld.

"Високі фінансові результати підприємств ГМК і пов'язаних галузей дозволили переглянути оцінку реінвестованих доходів в кінці 2020 року і на початку 2021 року. Цей перегляд трохи знизив сальдо поточного рахунку, але збільшив нашу оцінку припливу ПІІ", - зазначив Нацбанк.

У той же час Нацбанк уточнив, що на загальне сальдо платіжного балансу перегляд не вплинув. Згідно з переглянутими даними, в результаті в четвертому кварталі 2020 року приплив ПІІ склав $ 0,3 млрд замість відтоку $ 0,5 млрд, як раніше передбачалося, а в першому кварталі 2021 року - $ 1,7 млрд.

Одночасно оцінка позитивного сальдо поточного рахунку була погіршена в четвертому кварталі 2020 року з $ 1,5 млрд до $ 0,7 млрд, а в першому кварталі 2021 року - з позитивного значення $ 0,3 млрд до негативного $ 1 млрд.

НБУ в інфляційному звіті вказав, що удосконалив методологію перегляду даних. Відзначаючи, що показники умов торгівлі рідко використовують для прогнозу реінвестованих доходів, оскільки напрямок і щільність їх зв'язку з ПІІ ще не до кінця досліджені, Нацбанк проте підкреслив, що саме цей показник відіграв провідну роль у перегляді статистичної оцінки реінвестованих доходів.

"Несподівано стрімке зростання світових цін на основні товари українського експорту обумовило формування значного прибутку підприємств, які орієнтовані на зовнішній ринок", - пояснив регулятор.

 

Джерело: StockWorld


Теги: | ПІІ | інвестиції | НБУ | експорт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.