Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ та НКЦПФР домовились про співпрацю в оверсайті та нагляді за інфраструктурою ринків капіталу


02.07.2020 19:20

Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України 1 липня 2020 року уклали Меморандум про взаєморозуміння стосовно співробітництва з оверсайту та нагляду за інфраструктурою ринків капіталу в Україні.

Мета цього документу – зміцнити та посилити співробітництво між фінансовими регуляторами у сфері ефективного оверсайту та нагляду за  інфраструктурою ринків капіталу, щоб знизити ймовірність системних ризиків у їх діяльності. Це дасть учасникам ринків додаткову упевненість у їх загальній фінансовій стабільності, стійкості та надійності.

Зокрема Меморандум створить підґрунтя для здійснення Національним банком оверсайта ключових інфраструктур ринків капіталу (тобто систем розрахунків щодо цінних паперів, діяльності Центрального депозитарію цінних паперів, центральних контрагентів та торгових репозиторіїв) та подальшого проведення їх комплексного оцінювання на відповідність міжнародним стандартам PFMI «Принципи для інфраструктур фінансового ринку», опублікованим Банком міжнародних розрахунків та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів.

Завданням Національного банку щодо оверсайта за інфраструктурою ринків капіталу є сприяння запобіганню та зменшенню макроризиків ліквідності, кредитного, операційного та інших ризиків фінансового ринку, а також загроз загальній фінансовій стабільності.

Оцінювання інфраструктури ринків капіталу на відповідність PFMI проводитиме Національний банк разом із НКЦПФР. На основі цих міжнародних стандартів фінансові регулятори також спільно розроблять рекомендації управління ризиками інфраструктур ринків капіталу.

Згідно із Меморандумом Національний банк та НКЦПФР налагодять результативну взаємодію, обмін інформацією та досвідом, спільну координацію зусиль із питань:

-           оцінки ризиків, пов’язаних з інфраструктурою ринків капіталу;

-           суттєвих змін інформаційних систем інфраструктур ринків капіталу;

-           відповідності національним та міжнародним стандартам, зокрема PFMI;

-          поліпшення співробітництва та координації між регуляторами та органами влади.

Крім того, фінансові регулятори спільно працюватимуть над змінами до законодавства з метою закріплення повноважень Національного банку щодо оверсайта ключових інфраструктур ринків капіталу.

Довідково

Нагадаємо, що між Національним банком та НКЦПФР уже діє Меморандум про взаєморозуміння стосовно співробітництва у розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні. Документ, підписаний у 2017 році, закріпив цілі стратегії реформи фінансового сектору у частині трансформації інфраструктури ринків капіталу, принципи функціонування такої інфраструктури та її окремих елементів, а також окреслив кроки, необхідні для її реформування. Він, як і новий меморандум, передбачає імплементацію в українське правове поле міжнародних стандартів PFMI та оцінювання на відповідність ним інфраструктур ринків капіталу.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | НБУ | спліт |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.