Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НДУ: з 1 травня 2017 року набувають чинності зміни і доповнення до тарифів


23.03.2017 10:43

Наглядова рада Публічного акціонерного товариства «Національний депозитарій України» затвердила, підготовлені Правлінням товариства, зміни та доповнення до Переліку та вартості послуг (тарифів) ПАТ «НДУ» на  здійснення депозитарної діяльності Центральним депозитарієм.

Оновлення тарифів Центрального депозитарію проводиться із урахуванням порядку розрахунку вартості тарифів на послуги, що був розроблений за участі та з урахуванням пропозицій Ради учасників депозитарної системи Центрального депозитарію цінних паперів. Зокрема, було враховано базові принципи порядку щодо покриття операційних витрат доходами від надання послуг. Аналіз фактичних розрахунків собівартості послуг, що надаються депозитарним установам, показує, що навіть після проведеного підвищення розміру тарифів, витрати за даними послугами не будуть компенсуватись відповідними доходами. За останні декілька років, незважаючи на проведене суттєве скорочення видатків, значна частина витрат Центрального депозитарію покривається доходами від пасивних непрофільних операцій, розмір та прибутковість яких має чітку тенденцію до зменшення.

«Тарифи Центрального депозитарію необхідно привести до економічно обґрунтованого розміру. Без вирішення цього питання ми робимо Центральний депозитарій фінансово нестабільним і будемо змушені відмовитись від розвитку інфраструктури»,   говорить Ігор Мітюков, Голова Наглядової ради ПАТ «НДУ».

«Зрозуміло, що учасники фондового ринку на будь-яке підвищення мають аргументи, чому це не на часі, несправедливо або буде негативно впливати на ринок. Тому проекти змін вартості послуг ми відкрито обговорюємо із ринком, із Радою учасників, намагаємось шукати компроміс у питаннях вартості послуг, а також впроваджувати нові інструменти та нові можливості для розвитку депозитарного бізнесу. Зокрема, протягом року Центральним депозитарієм було ініційовано: впровадження в Україні інституту номінального утримувача, який вже отримав відображення у законопроекті №6141 (від 27.02.2017), направлення акціонерним товариством повідомлень акціонерам через депозитарну систему України (відповідний Порядок затверджено НКЦПФР 7 березня 2017 року), ведеться робота щодо спрощення допуску іноземних цінних паперів до обігу на території України та багато іншого», - зазначає Миндаугас Бакас, Голова Правління ПАТ «НДУ».

На даному етапі зміни стосуються послуг, що надаються депозитарним установам. Як і для емітентів, їх викладено у формі тарифних пакетів, скасовано багато дрібних тарифів на окремі операції. Ці операції тепер доступні у рамках загального обслуговування, надають можливість депозитарним установам скористатись послугою у будь-який зручний момент та оптимізувати власні витрати.

Впроваджується тариф на зберігання цінних паперів для депозитарних установ у вигляді відсотка від номінальної вартості в розрізі інтервалів. Розмір відсотка зменшується з кожним наступним інтервалом. «З однієї сторони такий підхід є справедливим для депозитарних установ з різними обсягами активів, з іншої – стимулюватиме депозитарні установи до збільшення обсягу активів », – коментує Андрій Порада, член Правління ПАТ «НДУ». Тарифікація за зберігання у вигляді відсотка від загальної вартості пакету цінних паперів   практика прийнята в країнах з розвинутими фінансовими ринками.

В той же час, впроваджено новий  тариф у розмірі однієї гривні на зберігання цінних паперів, обіг яких зупинено рішенням НКЦПФР у зв’язку з припиненням акціонерного товариства шляхом ліквідації. «Це один з перших кроків, які можливо зробити без додаткових законодавчих змін, спрямованих на зменшення фінансового навантаження на депозитарні установи  від активів, що втрачають інвестиційну привабливість. При цьому необхідно наголосити, що Комісією з цінних паперів за участі НДУ розпочата системна робота по очищенню депозитарної системи від цінних паперів обіг яких зупинено вже багато років»,   відзначає Ігор Мітюков.

Із змінами і доповненнями до тарифів Центрального депозитарію можна ознайомитися у відповідному розділі: для емітентів, для депозитарних установ. Нові тарифи набирають чинності з 1 травня 2017 року.

http://csd.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=11398%3Ahot-news&catid=51%3Ahot-news&Itemid=18&lang=ua

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.