Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Негативний вплив коронавірусу на світову економіку може перевищити кризу 2008 року


03.02.2020 17:53

Епідемія китайського коронавірусу може стати "чорним лебедем" 2020 року, який вплине на світову економіку істотніше, ніж фінансова криза та рецесія 2008-2009 років.

Про це йдеться у щотижневому огляді ринків від компанії Moody’s Analytics, який оприлюднили 30 січня, повідомляє ЕП.

За словами аналітиків, "ніхто не передбачав появи потенційно спустошливої пандемії на початку 2020 року".

"І, на відміну від фінансової кризи, державні діячі можуть бути обмежені в можливостях усунути або компенсувати втрати від пандемії, яку можна порівняти з "іспанкою" (епідемією грипу - ред.) 1918 року", - підкреслюється в огляді.

У Moody’s зазначають, що у відповідь на ризики, пов'язані з можливим поширенням коронавірусу, впав індекс цін на промислові метали.

"Значною мірою це пов'язано з величезним впливом Китаю на глобальну промислову активність", - пише Moody’s Analytics.

Підкреслюється, що з середини січня індекс цін на промислові метали впав на 7,1%, а 29 січня індекс був найнижчим з червня 2017 року.

Аналітики вважають, що через непередбачуваність поширення коронавірусу під сумнівом опинився прогнозований раніше ріст світового ВВП у 2020 році на 3,3%.

"Чорний лебідь" - подія, котру важко спрогнозувати, і яка має значний вплив на економіку. Термін увів американський економіст Нассім Талеб в книзі з однойменною назвою, яка вийшла в 2007 році.

 

Джерело: Економічна правда


Теги: | коронавірус | епідемія | економіка | криза |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.