Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР фіналізує роботу над змінами до положення про іпотечні облігації


27.07.2012 13:53

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) затвердила зміни до Положення про порядок реєстрації випуску звичайних іпотечних облігацій, проспекту емісії, звіту про результати розміщення іпотечних облігацій, погашення та скасування реєстрації випуску іпотечних облігацій. Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора 24 липня 2012 року.

За словами Алли Папаіки, директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР, у цьому році Комісія приділяє значну увагу розвитку ринку облігацій. Тема інструментарного наповнення ринку є базовою в 2012 році - ведеться робота над впровадженням «класичних» облігаційних інструментів та законодавче вдосконалення функціонування цього ринку. Окреме місце у цьому процесі посідають саме іпотечні облігації. «Нажаль, стан іпотечного ринку на сьогоднішній день і його динаміка незадовільні. Тому ми очікуємо у цьому році перших випусків ринкових іпотечних цінних паперів, що зможуть дати імпульс його розвитку», - додала пані Папаіка.

Що стосується суттєвих змін, які несе в собі актуалізоване Положення, то діючим законодавством передбачено оформлення проспекту емісії не лише при відкритому, а і при закритому розміщенні цінних паперів. Емітент має право оформити проспект емісії цінних паперів (крім пайових), що підлягають публічному розміщенню, двома частинами (базовий проспект емісії та проспект емісії цінних паперів відповідного випуску), які підлягають реєстрації в Комісії у встановленому нею порядку. Змінами до Положення передбачається необхідність оформлення проспекту емісії при приватному розміщенні облігацій. Також передбачена можливість оформлення проспекту емісії облігацій, що підлягають відкритому розміщенню, двома частинами, встановлені вимоги щодо порядку реєстрації випуску та проспекту емісії облігацій у таких випадках.

«Іпотечні облігації можуть бути цікавим інструментом у випадку розвитку ринку і появи на ньому «довгих» грошей. Цілком ймовірно, що нещодавно створене державними банками незалежне іпотечне агентство зможе привернути увагу інвесторів до цього інструменту», - прокоментувала користь змін до нормативного документу пані Папаіка.

Наразі зміни Положення вже погоджено з усіма міністерствами та відомствами, обговорено з громадськістю та направлено до Міністерства юстиції України для проходження процедури державної реєстрації.


Теги: | НКЦПФР | іпотечні облігації | цінні папери | фондовий ринок |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.