Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР оприлюднила українську таксономію фінансової звітності за 2019 рік


28.12.2019 15:19

Рішенням НКЦПФР від 27 грудня 2019 року № 807 було схвалено українську таксономію фінансової звітності UA XBRL МСФЗ 2019 - склад статей та показників фінансової звітності, що підлягають розкриттю підприємствами, які за вимогами законодавства зобов’язані складати та подавати фінансову звітність відповідно до таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами у єдиному електронному форматі.

Система звітності в електронному форматі XBRL спрощує укладання звітності підприємствами, усуває дублювання звітності різним державним органам, покращує аналіз звітності та збільшує ефективність нагляду.

---

Роз’яснення щодо складання фінансової звітності за таксономією фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі за 2019 рік та проміжної фінансової звітності в 2020 році

Відповідно до частини другої статті 12¹ Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон) підприємства, що становлять суспільний інтерес, публічні акціонерні товариства, суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами.

Згідно з частиною п'ятою статті 12¹ Закону підприємства, зазначені у частині другій цієї статті, складають і подають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність органам державної влади та іншим користувачам на їх вимогу в порядку, визначеному цим Законом, на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку.

Пунктом 2 розділу II Закону України від 05.10.2017 № 2164-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо удосконалення деяких положень» встановлено, що першим звітним періодом, за який підприємства, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2019 рік.

Міністерство фінансів України відповідно до Договору з Фондом міжнародних стандартів фінансової звітності (м. Лондон, Велика Британія) отримує текст таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами мовою оригіналу, здійснює його переклад та оприлюднення на офіційному вебсайті (https://www.mof.gov.ua/uk/taksonomija).

Відповідно до пункту 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419 (далі - Порядок), фінансова звітність та консолідована фінансова звітність, складена на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності в єдиному електронному форматі, подається до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснюється НКЦПФР, з метою забезпечення доступу органів державної влади, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

На сьогодні триває процес запровадження та налаштування Cистеми фінансової звітності (далі – Система), зокрема,  розпочато її тестування, реєстрацію суб’єктів звітування та триває процес налагодження роботи Системи. У вересні 2019 року розпочав роботу інформаційний сайт https://frs.gov.ua, на якому розміщені інформаційні та методологічні матеріали, які стосуються функціонування СФЗ. Сайт буде постійно оновлюватися та доповнюватися новою актуальною інформацією та матеріалами.

Ураховуючи наведене та у зв’язку з незавершенням процесу повного запуску Системи та завантаження до неї вихідних даних для початкової реєстрації підприємства, визначені в частині другій статті 12¹ Закону, подають фінансову звітність за 2019 рік у порядку та строки, визначені законодавством, за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», а банки подають фінансову звітність за формами, визначеними Національним банком України.

При цьому, такі підприємства на виконання пункту 2 Порядку також повинні сформувати фінансову звітність за 2019 рік в електронному вигляді в єдиному електронному форматі та подати її до центру збору фінансової звітності.

Враховуючи поточний стан запровадження Системи, Комітетом  з управління Системою  06 грудня 2019 року прийнято рішення рекомендувати регуляторам фінансових ринків в межах своїх повноважень забезпечити необхідні заходи щодо розширення строків подання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності в єдиному електронному форматі iXBRLдо центру збору за 2019 рік, 1 квартал 2020 року, перше півріччя 2020 року та дев’ять місяців 2020 року до 31 грудня 2020 року та не застосовувати санкцій за неподання такої звітності суб’єктами господарювання у строки, визначені законодавством, протягом 2020 року.

Погоджено протокольним рішенням Комітету з управління СФЗ від 27.12.2019 р. в рамках Меморандуму № 102/15 про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження системи фінансової звітності від 18 грудня 2017 р.

---

Посилання на таксономію на веб-сайті НКЦПФР:  bit.ly/2Q4BPli

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | звітність | МСФЗ | XBRL |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.