Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР презентувала підсумки роботи ринку та своєї діяльності за 2012 рік


22.02.2013 10:19

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) провела чергову прес-зустріч, в рамках якої презентувала представникам ЗМІ свої напрацювання у 2012 році, а також зупинилась на показниках роботи ринку за цей період.

У минулому році Комісія чимало уваги приділила законотворчій діяльності. Саме на цьому векторі роботи і зупинився Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР: «Якщо вести мову про створення законодавчої бази у 2012 році, то ми можемо констатувати, що даний період був досить плідним, оскільки регулятору вдалося розробити три документи, що були підтримані Парламентом, а також два законопроекти, що наразі знаходяться на розгляді у Верховній Раді України. Звісно, передусім, варто відзначити Закон України «Про систему депозитарного обліку цінних паперів». Створення відповідного документу було довгоочікуваним для Комісії, передусім, через необхідність оновлення депозитарної системи країни. Зазначу, що розробка певних особливостей Закону, приміром, щодо створення єдиного депозитарію цінних паперів, тривала близько п'ятнадцяти років, і наразі ми можемо говорити про ті нововведення у депозитарній системі країни, що назрівали вже дуже давно. Загалом, Закон націлений на створення розвиненої та прозорої депозитарної системи, що удосконалить обслуговування операцій з цінними паперами та зможе усунути ті недоліки, що мали місце раніше. Крім того, документ регламентує створення Центрального депозитарію - єдиної установи, що буде вести облік цінних паперів на вітчизняному фондовому ринку та Розрахункового центру – відомства, де будуть акумулюватися всі грошові розрахунки».

Крім того пан Тевелєв зупинився на оновленому Законі України, що урегулює діяльність інститутів спільного інвестування в країні. Так, Голова Комісії приділив увагу стратегічним завданням, які має удосконалити відповідний документ: «Ми сподіваємось, що Закон зможе максимально покращити систему управління ІСІ, узгодити порядок створення, діяльності та ліквідації даних інститутів, а також сприятиме підвищенню ефективності інвестиційної діяльності у нашій країні. Передусім, це важливий крок для економіки України в цілому. Іншим документом, що безпосередньо вплине на розвиток фондового ринку, є комплексний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери». Він націлений на вирішення одразу декількох питань, що з’явилися впродовж останнього часу. Так, відповідно до Закону, на фондовому ринку впроваджено пруденційний нагляд, якій дозволить контролювати ризики тих компаній, що провадять діяльність на ринку цінних паперів, а як результат, це дасть змогу убезпечити інвестора від ризикованих інвестицій. Крім того, Закон урегульовує систему погодження реклами профучасників регулятором, що має позитивно позначитися на потенційних інвесторах, які не будуть введені в оману недобросовісними рекламними матеріалами, що обіцяють надвеликі прибутки на фондовому ринку».

Також Дмитро Тевелєв розповів про останні розроблені регулятором законопроекти, що мають удосконалити діяльність акціонерних товариств та позитивно вплинути на розвиток ринку облігацій: «Ми маємо надію, що обидва документи будуть підтримані Парламентом, оскільки вони вкрай необхідні ринку на даний момент. Без перебільшення можна говорити про необхідність покращення корпоративної культури в акціонерних товариствах. Відповідний проект закону націлений, перш за все, саме на цю сферу фондового ринку. Так, ми передбачили впровадження посади корпоративного секретаря в усіх акціонерних товариствах, зупинилися на покращенні механізму проведення загальних зборів, а також запланували зазначити механізми перетворення акціонерних товариств та вдосконалити процедури ринкової оцінки вартості цінних паперів. Що стосується другого проекту закону, то він вміщує розділи, які націлені на захист прав держателів корпоративних облігацій, а також повинні розширити спектр облігацій як інструменту».

У свою чергу, Максим Лібанов, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР, представив якісні та кількісні показники діяльності фондового ринку за 2012 рік. «Загалом, впродовж минулого року фондовий ринок систематично демонстрував певну стабільність усіх своїх показників. Так, протягом 2012 року, порівняно з даними за 2011 рік, обсяг біржових контрактів з цінними паперами збільшився на 28,82 млрд грн. Станом на 1 січня 2013 року цей показник склав 264,26 млрд грн, тоді як минулого року він становив 235,44 млрд грн. Найбільший обсяг торгів серед усіх фінансових інструментів було зафіксовано з державними облігаціями - 179,12 млрд грн або 67,78 % від загального обсягу виконаних біржових договорів, друге місце посідають операції з облігаціями підприємств - 26,36 млрд грн або 9,98 %. Якщо ж говорити про операції з акціями, то їх об'єм склав 23,44 млрд грн або 8,87 % від загального обсягу».

Також, за словами пана Лібанова, 2012 рік характеризувався зростанням таких важливих показників, як капіталізація лістингових компаній фондового ринку та співвідношення капіталізації лістингових компаній до ВВП: так, якщо говорити про числове вираження першого показника, то станом на кінець 2012 року він перевищував 275 млрд грн., тоді як наприкінці минулого року складав приблизно 180 млрд грн. Це свідчить про підвищення вартісної оцінки компаній, які пройшли процедуру лістингу та занесені до біржового реєстру організаторів торгівлі. Водночас збільшилось співвідношення капіталізації лістингових компаній до ВВП: цей показник наразі становить 17,67 %, тоді як минулого року він складав 13,66 %.

«Сподіваюсь, що наступний рік буде більш плідним в розрізі роботи як регулятора, так і ринку», - резюмував Голова Комісії.


Теги: | НКЦПФР | підсумки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.