Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР розповіла, як працює в період карантину


18.05.2020 15:48

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розповіла, як працює в період карантину і як змінюються показники ринку цінних паперів.

Про це повідомили в НКЦПФР виданню StockWorld.

"Для збереження здоров'я співробітників у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), Комісія за перший тиждень з початку карантину перевела на дистанційну роботу більшу частину своїх співробітників, перш за все тих, хто знаходиться в групі ризику. IT департамент забезпечив співробітникам віддалений доступ на робочі станції, щоб вони могли в повному обсязі виконувати свої функції", - відзначили в НКЦПФР.

Засідання Комісії та комітетів відбуваються регулярно за графіком за допомогою засобів конференц-зв'язку, електронного листування та документообігу.

З кадрових питань - скорочення персоналу або звільнень співробітників за цей період не було.

За кількістю звернень в "Єдине вікно" з приводу надання адмінпослуг, то в період з 12 березня по 12 травня 2020 року було зареєстровано 802 вхідних документа, з них:

- 356 (в департамент ліцензування професійних учасників фондового ринку);

- 266 (в департамент реєстрації емісії цінних паперів);

-180 (у відділ видачі сертифікатів фахівців ринку капіталу).

Адміністративні послуги, як відзначили в Комісії, надаються своєчасно.

"Безумовно, вкрай важливо надати акціонерним товариствам інструментарій для проведення річних зборів акціонерів - дистанційний порядок проведення один з них. Також Комісія продовжує за графіком впроваджувати нові нормативні вимоги в рамках реалізації «спліта» щодо нових учасників. Зокрема, були розроблені і схвалені - Положення щодо пруденційних нормативів, що стосуються керуючих майном для фінансування об'єктів будівництва та адміністраторів недержавних пенсійних фондів, а також Положення про порядок складання та подання адміністративних даних.

На початку квітня Комісія затвердила зміни в ряд нормативно-правових актів, що стосуються взаємодії учасників депозитарної системи України і спрямовані на посилення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Що стосується перевірок професійних учасників, то на період дії карантину їх проведення було призупинено.

Розгляд і прийняття нормативних змін відбувається за графіком.

За даними НКЦПФР, загальний обсяг торгів цінними паперами на організованому ринку в березні становив 41,9 млрд грн і майже в три рази перевищив обсяг торгів у лютому. 99% торгів відбувалося на двох фондових біржах - "Перспектива" і ПФТС.

Частка торгів ОВДП на організованому ринку традиційно залишалася високою - 98%. Обсяг торгів акціями на біржах склав 291 млн грн, причому 92% від цього обсягу - це торги акціями Промінвестбанку.

Загальний обсяг торгів на неорганізованому ринку в березні 2020 склав 22,5 млрд грн, збільшення показників склало 23%.

У квітні ситуація на ринку значно змінилася. Загальний обсяг торгів на організованому ринку склав 26,7 млрд грн. Більше 99% всіх торгів за обсягами були здійснені на біржах "Перспектива" і ПФТС за рахунок торгів з ОВДП. Обсяг торгів акціями в квітні на біржах склав 6 млн грн.

Якщо говорити про загальний обсяг торгів на неорганізованому ринку, то в квітні 2020 року цей показник теж зменшився в порівнянні з березнем і склав 15,2 млрд грн.

 

Джерело: StockWorld


Теги: | НКЦПФР | карантин | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.