Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР розробила законопроект, спрямований на захист прав інвесторів


04.03.2013 10:51

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підготувала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», що передбачає впровадження на вітчизняному ринку цінних паперів інституту похідного позову. Рішення про його схвалення було прийнято регулятором на черговому засіданні, що відбулося 26 лютого 2013 року.

«Даним документом ми пропонуємо привнести в українське законодавство один з ефективних інструментів захисту своїх прав для учасників ринку - похідний позов і, таким чином, наблизити вітчизняну законодавчу базу до міжнародних стандартів. Механізм похідного позову полягає у наданні акціонерам, що володіють часткою не менше 5 % права звернутися до суду від імені товариства для притягнення до відповідальності посадових осіб товариства за збитки, завдані їх незаконними діями», - зауважив Анатолій Амелін, Член НКЦПФР. Адже, за словами пана Амеліна, на жаль, в українській практиці є досить поширеною ситуація, коли посадові особи товариства або контролюючий учасник завдають шкоди товариству через вимивання активів та вилучення прибутку і, при цьому, блокують будь-які спроби учасників оскаржити такі дії чи притягнути винних посадових осіб до відповідальності за непрямі збитки акціонерів, зниження капіталізації компанії, несплату дивідендів.

Так, Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, Господарського процесуального кодексу України та Закону України «Про акціонерні товариства».

Зазначимо, що необхідність розробки зазначеного законопроекту передбачена Планом заходів щодо підвищення показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Ведення бізнесу», затвердженого Кабінетом Міністрів України. «Сподіваюсь, що впровадження даної ініціативи дозволить нам просунутися в частині захисту прав інвесторів», - резюмував Член Комісії.

Незабаром документ буде розміщено на сайті НКЦПФР для отримання коментарів від учасників ринку і громадськості та погоджено із зацікавленими міністерствами та відомствами.


Теги: | НКЦПФР |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.