Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР схвалила процедуру подання біржами даних про операції з використанням інсайдерської інформації


30.03.2012 09:49

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на черговому засіданні регулятора, що відбулося 27 березня, схвалила Проект рішення «Про затвердження Порядку виявлення та подання фондовими біржами НКЦПФР інформації про операції з цінними паперами та/або похідними (деривативами) у разі підозри використання інсайдерської інформації».

«У 2011 році ми доклали чимало зусиль для урегулювання багатьох питань у розрізі захисту прав інвесторів на фондовому ринку і, звісно, момент протидії інсайдерській інформації – важлива складова цього питання. Весною минулого року Парламент ухвалив два профільних закони, згідно з якими підвищиться відповідальність за операції на фондових біржах з використанням інсайдерської інформації, зокрема, впроваджується кримінальна відповідальність за такі зловживання. Ми сподіваємось, що цей Порядок також дозволить підвищити добропорядність учасників ринку, і надасть можливість біржам більш ретельно контролювати усі дії торговців, в тому числі, на предмет використання інсайдерської інформації. Що стосується Комісії, то таке новововведення дасть змогу більш оперативно реагувати на подібну інформацію, яку надаватимуть організатори торгівлі», - зауважив Олег Мисюра, Директор департаменту контрольно-правової роботи НКЦПФР.

Загалом, даний нормативний акт було розроблено у відповідності до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів України», з метою встановлення механізму організації діяльності фондових бірж у разі виявлення підозри використання інсайдерської інформації під час проведення операцій з цінними паперами або похідними. Крім того, даним документом прописується процедура подання вищезазначеної інформації до регулятора.

Наразі біржи України вже мали нагоду ознайомитися з Порядком. Регуляторний акт, вже удосконалений із урахуванням побажань організаторів торгівлі, тепер узгоджується з усіма зацікавленими міністерствами та відомствами.

На сьогоднішній день НКЦПФР активно веде роботу у напрямі протидії інсайдерській інформації, зокрема, реалізуючи рекомендації профільних міжнародних організацій, в тому числі і FATF.


Теги: | НКЦПФР | інсайдерська інформація | захист прав інвесторів | регулювання ринку цінних паперів | організатори торгівлі | фондові біржі |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.