Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР та Мінекономрозвитку хочуть перетворити товарні біржі на прозорі «хаби»


17.07.2019 14:36

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) підписали Меморандум, відповідно до якого відомства задекларували готовність спільно розбудовувати в Україні сучасну модель організованої торгівлі товарними активами, яка повинна відповідати міжнародним стандартам.

В рамках досягнутих домовленостей МЕРТ підтримає зміни законодавства щодо передачі функцій державного регулювання та нагляду за діяльністю товарних бірж до НКЦПФР.

НКЦПФР продовжить розвивати пост-торговельну інфраструктуру ринків капіталу, яка в перспективі зможе використовуватись також біржовим товарним ринком. Зокрема через законодавче запровадження концепції неттінгу, системи пред-трейд та пост-трейд звітності за операціями з базовими активами, впровадження процедур авторизації ключових інфраструктурних об’єктів та нагляду за їх діяльністю з метою протидії маніпулюванню та іншим зловживанням на ринках. Ключовими елементами нової інфраструктури ринків капіталу та товарних ринків стануть Центральний контрагент, репозиторій, оператори торговельних майданчиків.

«Через недосконалість українського законодавства товарні й фінансові біржі багато років використовувалися переважно не за призначенням, завдаючи значної шкоди економічним інтересам країни. Саме на фінансових біржах відбувалось ціноутворення на сміттєві цінні папери, які були основним засобом в операціях з оптимізації податків, відмивання грошей, переміщення капіталу. Товарні біржи найчастіше були частинами схем ухилення від сплати податків або ж податкової оптимізації. Тільки спільними зусиллями регуляторів і міністерств ми зможемо кардинально змінити цю ситуацію і створити товарні та фінансові «хаби», які будуть прозоро формувати ціни на товари, що виробляються та споживаються в Україні», – наголосив Тимур Хромаєв, голова НКЦПФР.

Нагадаємо, на розгляд Верховною Радою України очікує проект Закону України №9035 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів», який передбачає створення нової повноцінної інфраструктури для товарного біржового ринку та встановлення європейських правил біржової торгівлі.

 

Джерело: веб-сайт НКЦПФР


Теги: | біржа | товар | НКЦПФР | Мінекономіки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.