Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР підбила підсумки роботи у сфері запобігання та протидії легалізації кошт, отриманих злочинним шляхом


05.04.2012 16:47

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) підбила підсумки роботи, здійсненої за 2011 рік у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

У цьому напрямі регулятор впродовж минулого року особливу увагу приділялив нормативно-правовій та методичній роботі. Важливим елементом у контролі за діяльністю учасників фондового ринку минулого року стала також низка перевірок найбільш ризикованих учасників ринку цінних паперів.

«Одним із основних напрямів діяльності Комісії у цій галузі впродовж 2011 року була нормативно-правова робота. Ми розробили ряд регуляторних актів, за якими вже працює Комісія. Серед них варто відзначити документ, що визначає критерії, за якими оцінюється ризик профучасника бути використаним для відмивання доходів. Також НКЦПФР затвердила нові Правила розгляду справ, відкритих за порушення законодавства щодо запобігання та протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом. Однією із основних законодавчих ініціатив Комісії в цьому напрямі можна назвати фінансовий моніторинг діяльності профучасників, який передбачений змінами до Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», що надзвичайно важливо для підвищення ефективної роботи, спрямованої на реалізацію міжнародних стандартів у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом», - зазначив Олег Мисюра, директор департаменту контрольно-правової роботи регулятора, що курує роботу з протидії легалізації доходів, що отримані злочинним шляхом.

Також в минулому році департамент здійснив низку перевірок. Задля усунення причин, що сприяють відмиванню доходів на фондовому ринку, на сайті регулятора систематично оновлюється список недобросовісних емітентів, про яких є відомості щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, а також дані про ті підприємства, котрі  не підтвердили відомості про себе. На кінець минулого року повний перелік таких юридичних осіб налічував 2246 емітентів.

Зазначена робота і надалі проводиться Департаментом контрольно-правової роботи, і вже в 2012 році планується продовжити діяльність у сфері вдосконалення профільного законодавства, забезпечення та організації перевірок, провадження методичної діяльності тощо.


Теги: | НКЦПФР | захист прав інвесторів | регулятор | ризик профучасника | відмивання доходів |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.