Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР удосконалює правила фінмоніторингу учасниками ринку


26.03.2012 09:13

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на своєму черговому засіданні схвалила рішення про затвердження Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів.

«Регулятор приділяє значну увагу питанню фінансового моніторингу, контролюючи реалізацію учасниками ринку заходів, які здійснюються у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, - зазначає Олег Мисюра, Директор Департаменту контрольно-правової роботи. - Адже одним з найважливіших принципів функціонування фінансового ринку є його інформаційна прозорість та чітка відповідність міжнародним стандартам у цій сфері. Саме тому, з метою вдосконалення цієї роботи в Комісії, ми доопрацювали та актуалізували існуюче Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів».

Що стосується змін до документу, то вони полягають у необхідності працівниками суб’єкта первинного фінансового моніторингу дотримуватись порядку доступу до Правил і Програми проведення фінансового моніторингу, а також у необхідності підтвердження факту проведення оцінки критеріїв ризику клієнта та управління ними. Крім того, Положення уточнює необхідність працівниками суб’єкта первинного фінансового моніторингу перевіряти клієнтів на причетність до терористичної діяльності. Також, відтепер особа, що тимчасово виконує обов’язки відповідального працівника, має працювати лише за основним місцем роботи, до того ж, у Положенні містяться уточнення щодо підрозділу, який проводить внутрішню перевірку: так, ці перевірки не можуть бути проведені самим відповідальним працівником.

Додатково варто зауважити про впроваджувану необхідність зберігання документів, які підтверджують факт перевірки ділової репутації кандидата на посаду відповідального працівника та документів, які стосуються укладання ділових відносин з клієнтом. Крім того, документ містить редакційні правки та уточнення дій депозитаріїв під час укладання кореспондентських відносин.

Нагадаємо, що НКЦПФР постійно проводить роботу щодо імплементації 40 рекомендацій FATF, рекомендацій Комітету експертів з питань оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (MONEYVAL), Міжнародного Валютного Фонду щодо вдосконалення напряму фінансового моніторингу у власні нормативно-правові акти.


Теги: | НКЦПФР | фінансовий моніторинг | рекомендацій FATF |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.