Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР вдосконалює Положення про функціонування фондових бірж


24.07.2012 12:27

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила доопрацьований проект Положення про функціонування фондових бірж. Таке рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора, що мало місце 19 липня 2012 року.

«Положення про функціонування фондових бірж є базовим та комплексним документом, що регулює діяльність організаторів торгівлі на фондовому ринку України, тому ми дуже виважено підійшли до його доопрацювання та вдосконалення у зв’язку зі зміною ринкових реалій, організувавши серію консультацій з вітчизняними біржовими майданчиками, - зауважив Олексій Тарасенко, Член НКЦПФР. – Ми намагалися максимально врахувати пропозиції та побажання усіх зацікавлених бірж та привести документ у відповідність до кращих європейських та світових стандартів роботи фондових бірж».

В першу чергу, варто зауважити, що зміни у документі прописують вимоги до лістингу цінних паперів іноземних емітентів, що наразі плануються до впровадження. Крім того, Положенням пропонується посилили вимоги до цінних паперів, що знаходяться в першому рівні лістингу (зокрема, щодо періоду існування емітента, що випустив цінні папери, вартості його чистих активів, доходу, капіталізації тощо). Раніше різниця між вимогами до цінних паперів з першого і другого рівнів була несуттєвою, і ця норма була спільною ініціативою Комісії та бірж. Серед іншого, Положенням планується передбачити забезпечення функціонування фондових бірж на постійно діючій основі, а саме забезпечення протягом календарного року не менше 200 торгових днів. Також фондові біржі повинні розраховувати біржовий фондовий індекс і обов'язково публікувати його на власному сайті. Біржовий фондовий індекс визначається кожен торговий день, для його розрахунку враховуються як мінімум чотири цінні папери з біржового реєстру бірж.

«Впевнений, що запропоновані нами зміни сприятимуть укріпленню вітчизняних фондових майданчиків та їх модернізації», - додав пан Тарасенко.

Найближчим часом документ буде повторно розміщено на сайті Комісії для отримання коментарів та побажань від учасників ринку та громадськості.

 

Контакти:
Юлія Жулій
Прес-секретар НКЦПФР
+38 044 254 2553

Теги: | НКЦПФР | фондові біржі | лістинг цінних паперів | |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.