Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР вносить зміни до Положення про розрахунково-клірингову діяльність


04.04.2012 13:46

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) вносить зміни до Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами цінних паперів. Таке рішення було ухвалено на засіданні регулятора, що відбулося 27 березня.

За словами творців документу, враховуючи сьогоднішні ринкові реалії, а також необхідність постійної адаптації регуляторної бази відповідно до потреб учасників ринку, був розроблений даний нормативний акт. Тож, передусім, документ був актуалізований з метою удосконалення механізмів здійснення розрахунково-клірингової діяльності, підвищення їх надійності та прозорості.

Серед основних новацій документу – встановлення послідовності дій зберігача при проведенні ним облікових операцій за рахунками у цінних паперах їх власників у разі невиконання торговцем встановленого порядку надання інформації за укладеним договором щодо цінних паперів, які були зарезервовані з використанням транзитного рахунку. Крім того, даними змінами уточнюється порядок проведення зберігачем операцій на рахунках власників цінних паперів після проведення депозитарієм розрахунків з використанням механізму взаємозаліку зустрічних зобов’язань за укладеними на фондових біржах договорами щодо цінних паперів.

Внесення змін до даного Положення дасть змогу уточнити механізм резервування цінних паперів перед торгами на фондовій біржі, а саме блокування їх на рахунку в цінних паперах зберігача у депозитарії з одночасним аналітичним обліком депозитарієм цих цінних паперів на транзитному рахунку зберігача у депозитарії, який ведеться відповідно до внутрішніх документів депозитарію у розрізі торговців - учасників торгів на фондових біржах.

Загалом, новації, які передбачені у новій редакції, дозволять не лише вдосконалити норми чинного нормативного акта, а й покращать вимоги до здійснення розрахунково-клірингової діяльності у Національній депозитарній системі України, зокрема, врегулювавши порядок проведення розрахунків за договорами щодо цінних паперів, які укладені торговцями на біржі.

Розробники Положення зазначили, що прийнятий документ дозволить збільшити прибутки профучасників, для яких значно розшириться перелік видів послуг. Крім того, нові вимоги суттєво зменшать витрати на адміністративні операції, послуги юристів, оплату судових процесів для суб'єктів господарювання.

Наразі документ відправлено до Міністерства юстиції для проходження обов'язкової процедури державної реєстрації.


Теги: | НКЦПФР | діяльність регулятора | резервування цінних паперів | профучасники | розрахунково-клірингова |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.