Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР змінить умови провадження професійної діяльності з управління активами


01.03.2012 10:35

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) внесе зміни до ліцензійних умов управління активами інституційних інвесторів. Відповідне рішення «Про схвалення доопрацьованого проекту рішення “Про затвердження змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)» було прийняте на черговому засіданні регулятора, що відбулося 28 лютого 2012 року.

Згідно до документу, серед нововведень регулятора - вдосконалення системи compliance та внутрішнього ризик-менеджменту. Такі новації потребують, в тому числі, і змін до статуту КУА, який повинен вміщувати відомості про посадову особу або структурний підрозділ, що відповідатимуть за внутрішній аудит. Даний регуляторний акт був розроблений відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок».

Крім того, за новими умовами, певні працівники компаній з управління активами не зможуть поєднувати трудову діяльність у кількох компаніях-профучасниках. Так, регуляторний акт передбачає, що фахівці, які мають повноваження щодо здійснення діяльності з управління активами, не мають права працювати в іншому професійному учаснику фондового ринку.

Поряд з цим, з метою введення в дію та ефективного функціонування безстрокової ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку, проект регуляторного акту містить уточнення щодо умов чинності ліцензії, строків та порядку їх переоформлення.

«В першу чергу, запропоновані нами новації спрямовані на удосконалення якості роботи юридичних осіб, що здійснюють діяльність з управління активами, та сприяють наближенню існуючих норм до загальноприйнятих стандартів, а також приводять їх у відповідність до чинного законодавства. Існування підрозділу, відповідального за внутрішній контроль, має вивести роботу таких компаній на якісно новий рівень, забезпечивши більш ефективну діяльність систем внутрішнього ризик-менеджменту та додатковий «контроль якості» усіх рішень та кроків компанії», - зауважила Оксана Симоненко, Директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів.

Варто зазначити, що прийняття регуляторного акту сприятиме підвищенню захисту прав інвесторів та зменшенню рівня організаційного та фінансового навантаження на діяльність юридичних осіб, які провадять професійну діяльність на фондовому ринку.

Наразі документ має пройти процедуру оприлюднення на офіційному сайті НКЦПФР, http://nssmc.gov.ua, де свої коментарі та побажання щодо змін можуть залишити усі зацікавлені.


Теги: | КУА | фондовий ринок | НКЦПФР | професійна діяльність | управління активами | compliance |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.