Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР підтримує законопроект №2805-Д щодо функціонування та обігу аграрних розписок


02.04.2021 15:44

В Україні сільське господарство є одним із ключових секторів економіки, який складає близько 13% ВВП, приносить 30% валютних надходжень від експорту країни та забезпечує роботою понад 20% населення. З точки зору НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), сектор може бути основою для розвитку ринків капіталу в Україні.

“Якщо говорити про аграрні розписки в цьому контексті, ми бачимо значний розмір ринку – понад 35 млрд гривень – і його стале динамічне зростання. Інструмент є прозорим та надійним, а очікувані законодавчі зміни перетворять аграрні розписки у електронний цінний папір, що створить основу для розвитку вторинного ринку. Минулого року ми співпрацювали з урядом, користувачами аграрних розписок та громадськими інституціями в рамках розробки модернізованого законодавства для аграрних розписок, та вносили свої пропозиції щодо впровадження інструменту у формі неемісійного цінного паперу”, - зазначається в повідомленні на вебсайті НКЦПФР.

Згідно повідомлення, законопроект №2805-Д враховує позицію Комісії та відповідає правовому регулюванню природи та обігу цінних паперів.

На батьківщині аграрних розписок, у Бразилії, саме впровадження аграрних розписок на основі цінних паперів дозволило збільшити обсяги залученого фінансування у галузь з 1 до 17 млрд доларів щорічно через сек’юритизацію. В Україні теж є передумови для впровадження сек’юритизації сільськогосподарської дебіторської заборгованості, а аграрні розписки завдяки законодавчим змінам можуть стати її основою, упевнені в НКЦПФР.

НКЦПФР серед 10 пріоритетів своєї роботи визначає розробку та прийняття нового закону про сек’юритизацію. Згідно зі стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року, що була затверджена спільно з регуляторами фінансового сектору, законодавство щодо сек’юритизації має бути впроваджене до 31 грудня 2021 року. Згідно з повідомленням на вебсайті регулятора, цей закон створить можливості для рефінансування з українських ринків капіталу, з подальшим розширенням та виходом на міжнародні ринки.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | аграрні розписки | ринок капіталу | НКЦПФР |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.