Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР попереджає щодо шахрайських дій за участі квазіброкерів


04.11.2020 16:11

В рамках моніторингу сумнівних фінансових проєктів («скам-проєкти»*) НКЦПФР було виявлено діяльність групи осіб, які знаходяться на території України (міста Київ, Дніпро, Харків та Одеса) та пропонують фінансові послуги громадянам, зокрема з країн Європейського Союзу, з метою подальшого незаконного заволодіння коштами.

Відомо, що дані особи представляються потенційним жертвам як відомі та успішні міжнародні форекс брокери з торгівлі акціями та іншими фінансовими інструментами. Вони нібито мають великий досвід у сфері інвестицій та відмінну ділову репутацію. Потенційних інвесторів шахраї запевняють, що розташовуються у таких поважних фінансових мегаполісах як Лондон, Токіо та Нью-Йорк.

Зазначені особи активно здійснюють пошук працівників зі знанням іноземних мов на відповідних українських інтернет ресурсах з пошуку роботи. В подальшому їх навчають психологічним аспектам, як переконувати потенційних жертв інвестувати якомога більше коштів у їхні начебто успішні компанії.

Таким чином, шахраї, які прикриваються квазіуспішними компаніями з торгівлі акціями та іншими фінансовими інструментами, з метою уникнення відповідальності в інших країнах, де вони пропонують такі послуги, облаштовують свої офіси в містах України.    

НКЦПФР звернулася до Комісії з фінансового нагляду Польщі з проханням надати інформацію щодо звернень/скарг її громадян, які могли бути ошуканими вищезазначеними особами, та в цілому щодо діяльності таких компаній на території ЄС. Також Комісією встановлено список інших країн ЄС, громадяни яких очевидно могли стати жертвами діяльності таких шахрайських дій. Наразі готуються відповідні запити до інших фінансових регуляторів країн ЄС.

Вкотре нагадуємо, що з метою захисту громадян – споживачів фінансових послуг НКЦПФР підготувала рекомендації «10 ознак фіктивності інвестиційного проекту».

Будь-яку інформацію щодо шахрайських дій на фінансовому ринку просимо повідомляти до Комісії або на еmailmd@nsssmc.gov.ua.

Довідково

* До скам-проєктів Комісія відносить інвестиції в квазі ринок Форекс та проєкти, які пропонують послуги з інвестування, але мають на меті лише незаконне заволодіння коштами інвесторів.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | шахрай | скам |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.