Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР закликає парламент прийняти законопроєкт №2805-Д щодо функціонування та обігу аграрних розписок


30.06.2021 14:55

В еволюції економічних систем фінансовий сектор був вторинним порівняно з розвитком виробництва, промисловості. Де було виробництво, товари – були гроші, з’являлися позики, кредитні спілки, форвардні контракти тощо, які своєю чергою створювали сприятливі умови для подальшого розвитку виробництва. Сьогодні стале зростання економіки неможливе без належного функціонування фінансової системи, що дозволить виробникам залучати фінансування робочого капіталу, інвестиції, страхувати свої ризики тощо. Ефективні та зрозумілі фінансові інструменти відіграють значну роль в цьому процесі, забезпечуючи рух капіталу між попитом та пропозицією.

В Україні сільське господарство вже кілька десятиліть є одним з провідних секторів економіки. Незважаючи на прибутковість та зростання сектору, аграрії України постійно відчувають нестачу фінансування, що перешкоджає їм інвестувати в збільшення продуктивності та виробництва. Щоб вирішити цю проблему - з 2015 року Україна впроваджує аграрні розписки – інструмент фінансування, що дозволяє агровиробникам залучати грошові та товарні ресурси від кредиторів під заставу майбутнього врожаю.

Цією можливістю вже користуються 3,500 українських агровиробників та понад 300 кредиторів, а обсяг ринку наразі складає близько $500 млн щорічно. Однак попит на фінансування в агросекторі значно перевищує цей показник та можливості кредиторів в цілому. А, отже, для подальшого розвитку сектору необхідно запропонувати якісно нові фінансові можливості.

Минулого року з цією метою було розроблено законопроєкт №2805-Д, що пропонує впровадити модернізовані аграрні розписки в формі неемісійного цінного паперу, який існує як електронний документ у Реєстрі аграрних розписок та може торгуватися на фондовому ринку за бажанням кредитора за аграрною розпискою. Це дозволить експоненційно збільшити обсяги фінансування в аграрному секторі через доступ до міжнародних та локальних ринків капіталу.

Окрім цього, для спрощення та здешевлення аграрних розписок законопроєкт №2805-Д пропонує можливість для агровиробників та кредиторів здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо в Реєстрі аграрних розписок. Відмова від обов’язкового нотаріального посвідчення стала можливою завдяки забезпеченню належного захисту інструменту, зокрема через:

  • інтеграцію Реєстру аграрних розписок з чотирма державними реєстрами, гармонізацією з системою Національного Депозитарію України;
  • автоматичну верифікацію інформації користувачів на основі актуальних даних з реєстрів;
  • автентифікацію користувачів за електронними цифровими підписами;
  • впровадження сучасних технологій цифрових рішень для обробки даних, які використовуються у фінансовому секторі в світовій практиці.

НКЦПФР неодноразово виступала на підтримку запропонованих законодавчих змін щодо модернізації аграрних розписок. Законопроєкт №2805-Д враховує позицію Комісії та відповідає правовому регулюванню природи та обігу цінних паперів. Ми очікуємо, що законопроєкт буде прийнятий Парламентом в першому читанні вже цього літа.

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | аграрні розписки | земля | цінні папери | інвестиції |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.