Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР затвердила положення про провадження клірингової діяльності


20.01.2022 12:38

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на черговому засіданні затвердила Положення про провадження клірингової діяльності.

Про це йдеться на вебсайті регулятора.

Документ встановлює порядок провадження клірингової діяльності двох категорій профучасників – які провадять клірингову діяльність з визначення зобов’язань та центрального контрагента.

Ключове в положенні – те, що в ньому іде мова про:
– вимоги до порядку взяття на облік учасників клірингу, клієнтів учасників клірингу особою, яка провадить клірингову діяльність, організації системи обліку особи, яка провадить клірингову діяльність;
– вимоги до порядку здійснення клірингу, організації створення системи управління ризиками при провадженні клірингової діяльності;
– особливості провадження клірингової діяльності щодо цінних паперів;
– порядок припинення провадження клірингової діяльності особою, яка провадить клірингову діяльність.

«Комісія разом з представниками ринку розробила чіткі норми та правила до клірингової діяльності. Завдяки спільній роботі регулятора та ринкової спільноти ми отримали якісний документ, який враховує всі вимоги чинного законодавства», – повідомив Іраклій Барамія, член НКЦПФР.

Зазначимо, що Комісія доопрацювала нормативний акт з урахування зауважень і пропозицій, наданих учасниками ринків капіталу та організованих товарних ринків. З ними можна ознайомитись на сайті регулятора за посиланням.

Разом з тим Комісія прийняла рішення про визнання таким, що втратило чинність, рішення НКЦПФР від 23 березня 2013 року №429.

Зазначені документи направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | НКЦПФР | кліринг | центральний контрагент | цінні папери |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.