Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Основні тези виступу Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва на CIS bankers T10 Форум


21.03.2018 12:14

✅впровадження нової системи фінансового репортінгу

“Завдяки прийнятим наприкінці минулого року законам про бухоблік і фінансову звітність, про аудит звітності, закону 2210 про залучення інвестицій емітентами цінних паперів, ми разом із Національним банком і Міністерством фінансів працюємо над впровадженням нової системи фінансового репортінгу, заснованої на стандарті XBRL. Ми очікуємо, що до кінця 2019 року всі комерційні банки, небанківські фінансові установи, а також підприємства, які віднесені до категорії суспільно значимих, зможуть надавати свою звітність в електронному вигляді. Україна в цьому питанні може стати лідером в Європі, попереду нас буде лише Голландія”.

✅зміни на ринку ОВДП

“Найближчим часом ми побачимо позитивні зміни на ринку ОВДП. Незабаром запрацює інститут маркет-мейкерів і ми побачимо суттєві покращення у питанні розрахунку ціни ОВДП. Ці зміни додадуть облігаціями внутрішньої держпозики ліквідності, дозволять отримувати більш стабільний і прогнозований дохід, і головне – дозволять зробити цей інструмент більш прозорим для всіх, хто у нього інвестує. На даний момент ціноутворення на цей інструмент все ще залишається непрозорим, спреди дуже широкими. Це неприйнятно для інструменту, на якому в тому числі базується монетарна політика Національного банку”.

✅зміни у системі депозитарного обліку

“Значні зміни нас чекають і в депозитарній системі. До 1 кварталу 2019 року плануємо перехід на нову облікову систему. Це буде програмний комплекс, повністю адаптований до міжнародних стандартів, зокрема стандарту ISO 20022. Ми закінчуємо використання української системи Оберон, яка пропрацювала в Україні багато років”.

✅продовження реформи корпоративного управління у небанківському секторі

“Серед основних драйверів майбутнього зростання, які в тому числі дадуть можливість знизити ризики – підвищення стандартів відповідальності для небанківських установ, фактично продовження реформи корпоративного управління в небанківському секторі. Йдеться про такі інструменти управління як комітети наглядової ради, комплаенс, внутрішній контроль, аудит – всі вони повинні бути присутніми не лише в банках, але і в компаніях з управління активами, торговцях цінними паперами. Ми будемо прагнути поступово гармонізувати вимоги до всіх учасників фінансового сектора”.

✅запуск організованої торгівлі на товарних ринках і ринку деривативів

“Другий рік поспіль ми працюємо над законодавчими змінами, які дозволять запустити в Україні ринки організованої торгівлі, в тому числі аграрної та енергетичної продукції. Вкрай важливо навести порядок в сфері торгівлі тими активами, в яких Україна виступає глобальним драйвером. Наше ВВП майже на 30% залежить від цих товарних позицій. І якщо ми не контролюємо ціноутворення по цим товарам, це значитиме, що ми ставимо під ризик процес ціноутворення на нашу національну валюту”.

Нагадаємо, що з презентацією виступу очільника регулятора можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/2FOheyh

Джерело: веб-сайт НКЦПФР

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.