Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Пандемія нового коронавірусу становить для України ризики розширення торговельного дефіциту і подорожчання зовнішніх запозичень, - експерти


28.01.2020 12:15

Основні ризики пандемії нового коронавірусу - додаткове розширення торговельного дефіциту і подорожчання зовнішніх запозичень для України, таку думку висловив керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок, 27 січня.

"Можливі обмеження з пересування людей і товарів, погіршення ділових настроїв через епідемію в КНР можуть призвести до уповільнення економічного зростання в цій країні. У свою чергу це може відбитися на глобальній зовнішньоекономічній кон'юнктурі, зокрема на попиті країн - основних зовнішньоторговельних партнерів України", - пояснив він.

"Постраждають багато сировинних ринків, оскільки вони відображають очікування ринків зі зростання світової економіки загалом, а ці очікування неминуче погіршаться під час пандемії. Зокрема, можуть також знизитися ціни на експорт агропродукції з України", - вважає аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун.

Він уточнив, що найбільше в Україні в разі розширення епідемії і спаду споживання в Китаї може постраждати ГМК (видобуток ЗРС, виробництво сталі), тоді як падіння цін на нафту буде позитивом для України. Водночас аналітик Concorde Capital припустив, що після вирішення ситуації з епідемією/пандемією Китай наважиться на подальше стимулювання економіки, що може стати позитивним фактором для цін на ЗРС і сталь.

Водночас Мартиненко уточнив, що потоки негативної інформації про коронавірус уже завдали великої шкоди цінам на сировину, насамперед просіла нафта (близько -10% з початку минулого тижня), а за нею мідь (-5%) та інші метали. "У разі тривалої боротьби з вірусом може постраждати український ГМК через зниження експортних цін на сталь і залізну руду. Одночасно зниження світових цін на нафту може компенсувати принаймні частину втрат України в експортній виручці ГМК", - підтримує аналітик ICU думку колеги з Concorde Capital.

За словами Мартиненка, тривала відсутність позитивної інформації щодо боротьби з вірусом також може серйозно погіршити настрої на фінансових ринках. Як результат, може подорожчати зовнішнє запозичення для України, що в кінцевому рахунку вплине на показники економічного зростання, інфляції тощо. Він зазначив, що з середини минулого тижня прибутковості українських суверенних облігацій зросли на 10-60 базисних пунктів (бп), не в останню чергу за рахунок відтоку коштів інвесторів із цінних паперів ринків, що розвиваються, на тлі новин про коронавірус.

"Поки що прибутковості зростають тільки помірно. За тиждень 20-24 січня прибутковості суверенних облігацій України зросли на 15-20 базисних пунктів, але це не дуже велика зміна для цього ринку. У понеділок, станом на 15:15 за київським часом, зростання становило 20-30 базисних пунктів, за частину дня це суттєва зміна", - зазначив, у свою чергу, Хорошун.

На його думку, говорити про паніку на ринку українських облігацій (і ОВДП, і єврооблігацій) рано. Аналітик Concorde Capital також нагадав, що ще рік тому ставки запозичення Україною були суттєво - на 4-6 процентних пункти - вище, тому у разі погіршення ситуації на ринку і загрози фінансуванню бюджету Мінфін може повернутися до збільшення прибутковості боргових паперів.

"Загалом ризики, пов'язані з коронавірусом, поки що не виглядають настільки високими, щоб очікувати серйозного додаткового уповільнення економіки України. Про повне закриття ринків зовнішніх запозичень тим більше не йдеться", - підсумував свою думку про поточний вплив нового коронавірусу на економіку України керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Мартиненко.

"Якщо буде справді пандемія, з появою і широким поширенням вірусу, зокрема і в Україні, - так, безумовно, це чорний лебідь (для української економіки - ІФ) з величезними ризиками, які складно оцінити точно", - описав більш негативний сценарій аналітик Concorde Capital Хорошун.

Він пояснив, що в несприятливому випадку поширення пандемії в Україні можливе різке зниження споживчого попиту, торгівлі, розваг, туризму, оскільки ходити в магазини, ресторани, офіси та інші місця скупчення людей стане небезпечно, а інтернет-торгівля з доставкою додому допоможе тільки частково (хоча для неї вірогідне зростання).

Хорошун допустив, що за несприятливого розвитку подій Нацбанк може повернутися до підвищення ставки, а Мінфін - до розширення дефіциту, і навіть можливого повернення до схеми його неринкового фінансування.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | вірус | пандемія | біржа | борг | запозичення | торгівля |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.