Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент ухвалив закон про ринок землі


01.04.2020 12:23

Парламент в ніч на 31 березня ухвалив закон про вільний обіг земель сільськогосподарського призначення.

Законопроєкт №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» в 00:42 підтримало 259 народних депутатів, повідомляє Фінансовий клуб.

Зі «Слуг народу» цей проєкт у другому читанні і в цілому підтримали 206 депутатів, ще 23 депутати від «Європейської солідарності», 13 - від «Голосу», 12 - від депутатської групи «Довіра», 5 позафракційних.

Ухвалення цього закону було однією із двох головних умов МВФ для отримання траншу кредиту у $2 млрд із програми об'ємом $8 млрд. Другий законопроєкт, який має не допустити денаціоналізацію ПриватБанку через українські суди, ухвалено 30 березня за основу.

Закон про вільний обіг земель набуде чинності з 1 липня 2021 року.

Він передбачає зменшення концентрації для фізичних осіб - громадян України до 100 гектарів з 2021 року, коли запрацює ринок землі, до 1 січня 2024 року.

Юридичні особи отримають право купувати сільськогосподарську землю з 2024 року з лімітом до 10 тис. га.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, описуючі основні норми закону, не згадує про які-небудь обмеження концентрації після 2024 року.

Закон передбачає заборону на продаж землі державної та комунальної власності.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може набуватися банками лише в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення, до моменту схвалення такого дозволу на референдумі.

Росіянам забороняється купувати землю навіть після референдуму. Не можна буде купити землю у 50-кілометровій прикордонній зоні. Розрахунок за землю може бути лише в безготівковій формі.

Раніше передбачалося, що ринок землі буде створений з 1 жовтня 2020 року, а максимальна концентрація буде становити 10 тис. га в одні руки.

На стадії другого читання законопроєкту пропонувалося дозволити купувати землю українським фізособам і юрособам, територіальним громадам, державі, банкам. Допуск іноземців не передбачався до проведення референдуму.

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | земля | мораторій |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.