Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент ухвалив бюджет України на 2021 рік


16.12.2020 16:27

Верховна Рада 15 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону «Про державний бюджет України на 2021 рік».

Це рішення підтримали 289 народних депутатів, повідомляє FinClub.

Державний бюджет на 2021 рік затверджено із доходами у 1,092 трлн грн та дефіцитом у 246,6 млрд грн. Мінфін відклав з 1 липня на 1 грудня збільшення мінімальної заробітної плати з 6 тис. грн до 6,5 тис. грн. Сумарно річний план видатків становить 1,347 трлн грн (із врахуванням кредитування).

До другого читання Мінфін опрацював 2,5 тис. депутатських правок.

«Загалом у рамках бюджетних висновків враховані парламентські пропозиції на суму більше 14 млрд грн», - повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час розгляду законопроєкту № 4000 до другого читання.

Дефіцит бюджету буде становити 5,5% ВВП.

Рекордне скорочення у порівнянні із проєктом бюджету-2021 в першому читанні продемонструє фінансування Міністерства соціальної політики (-7,8 млрд грн) за рахунок зменшення фінансування Пенсійного фонду (-8,5 млрд грн), оскільки відтермінування підвищення мінімальної зарплати призведе до аналогічного відтермінування перегляду пенсійних виплат.

Проте міністерству доведеться через Фонд соцстрахування додатково витратити 252 млн грн на виплати лікарям, які отримають інвалідність через ковід. На відпочинок дітей в дитячих закладах гірських районів передбачили 150 млн грн, а місцевим бюджетам пообіцяли субвенцію на 274 млн грн на створення служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Міністерство розвитку громад та територій отримає на 4,75 млрд грн менше, оскільки майже вдвічі – на 4,86 млрд грн – скоротиться фінансування Державного фонду регіонального розвитку. Ці кошти «перекинули» на субвенцію на заходи соціально-економічного розвитку окремих територій (6 млрд грн), яку місцевим бюджетам надасть Мінфін.

Фінансування Секретаріату Кабміну додатково збільшиться лише на 14,2 млн грн, Верховної Ради – на 247 млн грн, проте бюджет Державного управління справами (ДУС), яке фінансує діяльність Офісу президента, скоротиться на 130 млн грн. Цей показник оманливий. В реальності витрати ДУС зростуть, оскільки йому більше не доведеться фінансувати Національну академію державного управління при Президентові України. Вивільнені кошти ДУС витратить на реконструкцію «Феофанії» (138 млн грн) та «Українського дому» (40 млн грн), лікування «унікальними інноваційними технологіями» важких пневмоній (30 млн грн), фінансування інвестпроєкту «Мистецький арсенал» (50 млн грн).

 

Джерело: FinClub


Теги: | бюджет | дефіцит | доходи | витрати |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.