Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Парламент відтермінував запровадження РРО для бізнесу на рік


01.12.2020 17:06

Верховна Рада відстрочила запровадження обов’язкових реєстраторів розрахункових операцій для фізосіб-підприємців до 1 січня 2022 року.

Альтернативний законопроєкт №4439-д щодо врегулювання ситуації, пов’язаної зі збереженням спрощеної системи оподаткування для ФОП, підготував профільний комітет.

Схвалення документу за основу підтримали 320 депутатів і 319 - у цілому, повідомляє FinClub.

Представники депутатських фракцій і груп у своїх виступах зазначили, що це рішення є компромісним.

Зазначимо, що це не перший законопроєкт, яким намагалися відстрочити запровадження касових апаратів для ФОПів, але яке парламент провалював.

27 листопада президент Володимир Зеленський зареєстрував новий законопроєкт щодо відтермінування обов’язкового застосування РРО для фізосіб-підприємців до 1 січня 2022 року.

Новий закон відтерміновує до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО/ПРРО (програмних РРО) для ФОПів II-IV груп платників єдиного податку.

Обсяг їх доходу протягом календарного року не має перевищувати граничного обсягу доходу, встановленого для I групи платників єдиного податку, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Закон визначає граничні обсяги доходів для використання спрощеної системи сплати єдиного податку, виходячи зі встановлених законом розмірів мінімальної заробітної плати.

Скасовується механізм компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення порядку проведення розрахункових операцій частини суми штрафів (так званий кешбек).

Також скасовані штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).

Подовжується на рік (до 1 січня 2022 року) застосування понижених розмірів штрафів за порушення окремих вимог закону щодо використання РРО (ПРРО).

Торік у жовтні Зеленський підписав закони про обов’язкове застосування РРО в торгівлі, громадському харчуванні та сфері послуг для детінізації розрахунків.

З 1 січня 2021 року використання програмних РРО мало стати обов’язковим для ФОПів ІІ-IV груп ризикових видів діяльності: торгівля ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами, надання послуг готелями, ресторанами та турагенціями.

А з 1 квітня 2021 року такий обов’язок торкнеться всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп. Водночас обов'язковість застосування РРО не торкнеться фізосіб, а також ФОПів із I групи.

Законом передбачено, що функцію програмного РРО може виконувати будь-який пристрій (комп'ютер, планшет, смартфон), на який встановлено програмне забезпечення.

З 1 серпня 2020 року фіскальний додаток для ПРРО доступний для повноцінного використання для всіх бажаючих на безоплатний основі. Реєстрація «РРО в смартфоні» здійснюється через електронний кабінет.

 

Джерело: FinClub


Теги: | РРО | ФОП | податок | бізнес |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.